Evropa

Kaja Kalas ostaje premijerka Estonije dok suprug posluje u Rusiji - opozija traži njenu ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2023

-

18:14

Kaja Kalas ostaje premijerka Estonije dok suprug posluje u Rusiji - opozija traži njenu ostavku
Kaja Kalas - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je da ne namerava da podnese ostavku nakon skandala oko preduzetničkih aktivnosti njenog supruga Arva Halika, koji posluje u Rusiji.

"Opozicija radi svoj posao - sigurno miriše na krv, zar ne? Šakali su odmah navalili. Ne vidim razlog za ostavku. Nisam uradila ništa loše. Moj muž nije uradio ništa loše", rekla je Kalas za portal Delfi.

Ona je navela da se u slučaju Halikovih preduzetničkih aktivnosti ne može govoriti o saradnji sa Rusijom, prenose RIA Novosti.

Delatnost "Stark Logistics" u Rusiji je prekinuta i sada uslugu pruža samo jedna estonska kompanija, koja obustavlja proizvodne aktivnosti u Rusiji, a ovaj proces je u završnoj fazi, dodala je.

Kalas je naglasila da "Stark Logistics" nije prekršila nikakve sankcije ili nepisana pravila. 

Napomenula je da, prema rečima Arva Halika, kompanija ima interno pravilo po kome kamioni ne mogu da toče gorivom u Rusiji tokom transporta, tako da novac ne ostaje u Ruskoj Federaciji.

Jedan broj estonskih političara kritikovao je premijerku Kalas. 

Prema Urmasu Reinsaluu, lideru opozicione parlamentarne stranke Isama, ako su navodi izneseni u medijima tačni, onda je to ''sramota za Estoniju''. 

Političar je napomenuo da nije u pitanju pravna strana stvari, s obzirom na to da se ''Stark Logistics'' bavila transportom robe koja nije pod sankcijama EU, već etika šefice Vlade, koja je pozvala ceo svet da „zaustavi krvave poslove sa Rusijom“.

Predsednik frakcije Partije centra u parlamentu Tanel Kiik smatra da je, u uslovima rata koji je u toku, poslovanje sa Rusijom nemoguće, i da Kaja Kalas, koja je bila jedna od najaktivnijih pristalica u Estoniji i Evropi, potpunog prestanka poslovanja sa Rusijom, treba da objasni javnosti i parlamentu zašto isto ne zahteva od kompanije sa kojom je njen supružnik povezan.

Dan ranije, državni portal ERR javio je da transportna kompanija "Stark Logistics", koja je delom u vlasništvu Halika, još uvek prevozi robu u Rusiju. 

Ova informacija izazvala je veliki odjek u društvu, dok opozicioni političari traže da Kalas podnese ostavku.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa