Evropa

Evropski sud za ljudska prava: Za izbor članova Predsedništva BiH i Dom naroda samo jedna izborna jedinica

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

20:27

Evropski sud za ljudska prava: Za izbor članova Predsedništva BiH i Dom naroda samo jedna izborna jedinica
Evropski sud za ljudska prava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, objavio je presudu u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine, u kojoj je utvrdio da su njegova prava prekršena. Praktično, ovom presudom je sugerisano  da entiteti ne treba da budu posebne izborne jedinice za izbor članova Predsedništva BiH i delegata u Dom naroda BiH, već bi za ta dva izborna nivoa trebalo da postoji samo jedna izborna jedinica.

U presudi se, između ostalog, navodi da je sa šest glasova za i jednim protiv, sud odlučio da je došlo do povrede člana 1. Protokola br. 12. (opšta zabrana diskriminacije), uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, zbog toga što Kovačević nije adekvatno zastupljen u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Predsedništvu Bosne i Hercegovine, prenosi RTRS.

Sud je utvrdio da je trenutni politički sistem etničku zastupljenost učinio relevantnijom od političkih, ekonomskih, socijalnih, filozofskih i drugih razmatranja i na taj način pojačao etničke podele u zemlji i narušio demokratski karakter izbora.

Konstitutivni narodi, smatra Sud, očigledno uživaju privilegovan položaj u sadašnjem sistemu.

Podnosilac apelacije se žalio da zbog kombinacije teritorijalnih i etničkih uslova koji se primenjuju na Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na poslednjim Opštim izborima, koji su održani 2022. 

Takođe on se žalio da nije mogao da glasa za kandidate po svom izboru na poslednjim izborima za nivo Predsedništva BiH.

Sadašnji Ustav BiH poznaje kategoriju tri konstitutivna naroda, Bošnjake, Srbe i Hrvate i jedino njima je omogućeno da budu birani na ove pozicije.Praktično, samo Srbin iz entiteta Republika Srpska može biti izabran u Predsedništvo BiH, i to samo glasovima iz tog entiteta. 

Identična situacija važi i za drugi entitet, gde Hrvati i Bošnjaci mogu jedino da budu birani u Predsedništvo BiH.

Ista pravila važe i za izbor delegata u Dom naroda državnog parlamenta.Evropski sud za ljudska prava osnovan je 1959. u Strazburu od strane država članica Saveta Evrope da ispituje navodne povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima iz 1950.godine, navodi RTRS.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa