Evropa

Vlada u Finskoj se saglasila o zajedničkoj politici borbe protiv netolerancije

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2023

-

09:43

Vlada u Finskoj se saglasila o zajedničkoj politici borbe protiv netolerancije
Vlada u Finskoj se saglasila o zajedničkoj politici borbe protiv netolerancije - Copyright Tanjug/AP/Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Finska vlada saglasila se o zajedničkoj politici borbe protiv netolerancije, rekli su lideri stranaka, potvrđujući na taj način da je sprečen raspad desničarske koalicije koju čine četiri partije. 

Premijer Peteri Orpo, čija je konzervativna Nacionalna koaliciona partija tesno pobedila na izborima u Finskoj u aprilu, rekao je da će danas nakon sastanka kabineta, predstaviti jedinstvenu politiku vlade o tome kako se boriti protiv rasizma.

Strategija je Orpov pokušaj da ponovo ujedini kabinet, ocenjuje Rojters. Liderka centrističke Švedske narodne partije (SPP) Ana-Maja Henrikson napisala je na platformi Tviter da su ona i njena stranka odobrile novu strategiju.

Finska vlada je bila u previranju već posle nekoliko dana od preuzimanja vlasti u junu, kada su mediji otkrili pisanje ministra ekonomije Vilhelma Junile, pripadnika Finske stranke, članice koalicije krajnje desnice, koje su neki kritičari ocenili kao rasističko. 

Junila je ubrzo bio primoran da podnese ostavku zbog nacističke retorike, a lider Finske partije, ministarka finansija Rika Pura, izvinila se zbog anonimnih komentara na internetu objavljenih pre oko 15 godina, koji su uključivali rasne uvrede, a koji su pripisani Junili.

Komentari (0)

Evropa