Evropa

Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana, pozvaću kolege da učinimo više

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2023

-

13:16

Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana, pozvaću kolege da učinimo više
Fajon: Velika prilika za prijem Zapadnog Balkana, pozvaću kolege da učinimo više - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan 2030. godine, koje je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

"Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan", rekla je Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru. 
 

Komentari (0)

Evropa