Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski odlučio da smeni ministra odbrane: Rustem Umerov umesto Olekseja Reznikova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2023

-

09:23

RAT U UKRAJINI Zelenski odlučio da smeni ministra odbrane: Rustem Umerov umesto Olekseja Reznikova
Rustem Umerov i Oleksej Reznikov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 557. dan ruske invazije na Ukrajinu. Borbe na frontu se nastavljaju, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao juče da ukrajinske trupe napreduju u kontraofanzivi, demantujući zapadne zvaničnike koji tvrde da Ukrajina sporo zauzima teritorije. S druge strane, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su njihove trupe uništile ukrajinski brod bez posade koji je korišćen u pokušaju napada na Krimski most. Na diplomatskom planu sve oči su uprte ka ponedeljku, kada bi trebalo da se sastanu ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan.

Ključni događaji

  • Rusi tvrde da je novi interkontinentalni  projektil "Sarmat" postao operativan 
  • Zelenski demantovao zapadne zvaničnike koji su tvrdili da je ukrajinska kontraofanziva spora 
  • Meljničenko: Bilo je ratnih zločina sa obe strane 
  • Očekuje se sastanak Putina i Erdogana u Moskvi 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.51 Kijev i Pariz dogovorili obuku ukrajinskih pilota za F-16 u Francuskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su se Kijev i Pariz dogovorili o organizovanju obuke ukrajinskih pilota u Francuskoj. On je rekao da je ranije tokom dana razgovarao sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, prenosi TASS.

''Postoji važan dogovor o obuci naših pilota u Francuskoj - naša koalicija naprednih borbenih aviona je sve jača'', rekao je Zelenski.

Ukrajina je ranije tražila od zapadnih zemalja da započnu obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

Danska i Holandija su već najavile planove za obuku ukrajinskih pilota, a očekuje se da će u obuku biti uključeno još devet zemalja. Komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi, general Džejms Heker rekao je da bi obuka ukrajinskih eskadrila F-16 mogla da potraje do pet godina.

profimedia

 

23.32 Požar u zgradi u Rusiji nakon napada drona, nema žrtava

Nerezidencijalna zgrada u gradu Kurčatovu u Kurskoj oblasti u Rusiji zapalila se danas nakon napada ukrajinske bespilotne letelice, ali su hitne službe ugasile požar i nije bilo žrtava, saopštio je danas guverner te oblasti Roman Starojt, ali nije precizirao o kojoj zgradi je reč.

Ukrajinska agencija Babel je prenela, pozivajući se na neimenovani izvor, da je dron izvršio napad na zgradu koja pripada ruskoj Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Starojt je ranije danas rekao da je ukrajinski dron oštetio fasadu na drugoj zgradi u tom gradu. U Kurčatovu se nalazi jedna od najvećih ruskih nuklearnih elektrana, ali nema izveštaja da je do sada bila meta nekog od napada ukrajinskih dronova.

22.44 Ramafosa: Nisu otkriveni dokazi da je JAR isporučila oružje Rusiji

Sudska istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi potvrdili navode da je Južnoafrička Republika (JAR) prošle godine isporučila oružje Rusiji, izjavio je predsednik JAR Siril Ramafosa. 

''Optužbe iznete protiv naše zemlje imale su najštetniji efekat na našu valutu, ekonomiju i naš položaj u svetu i narušile naš imidž. Komisija nije našla dokaze da je bilo kakav teret s oružjem utovaren za izvoz na brod'', rekao je Ramafosa, prenosi Blubmerg. 

On je ranije imenovao sudiju Fineasa Mojapela na čelo saveta za istragu tvrdnji američkog ambasadora u Južnoj Africi Rubena Brigetija, koji je rekao da je oružje utovareno na ruski teretni brod ''Lejdi R'' koji je pristao u pomorskoj bazi Sajmons Taun u Kejptaunu u decembru prošle godine. 

Južnoafrička vlada je zauzela neutralnu poziciju prema invaziji Rusije na Ukrajinu i odbila da podrži rezolucije Ujedinjenih nacija koje sankcionišu Moskvu, navodi Blumberg. 

Brigeti je JAR optužio da nije poštovala odgovarajući diplomatski protokol, a pojedinci su pozvali vladu da ga protera. Ramafosa je rekao da neće objaviti ceo izveštaj jer su neke od informacija koje sadrži poverljive, ali da će sutra objaviti sažetu verziju izveštaja. 

21.45 Zelenski odlučio da smeni ministra odbrane

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio da je odlučio da smeni ministra odbrane Olekseja Reznikova. Naveo je da će zatražiti od parlamenta da na njegovo mesto dođe Rustem Umerov, čelnik ukrajinskog fonda za privatizaciju, prenosi Rojters.

To će biti najveća promena u ukrajinskom odbrambenom establišmentu od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Oleksej Reznikov, koji je imenovan za ministra odbrane u novembru 2021. godine, pomogao je da se osiguraju milijarde dolara pomoći sa Zapada, međutim pratile su ga optužbe za korupciju, što je on odbacivao. 

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

"Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punih razmera. Verujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugačiji formati interakcije i sa vojskom i sa celokupnim društvom", rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju.

Promenu ministra mora da odobri parlament, ali je verovatno da će većina poslanika podržati taj potez, piše Rojters. 

21.04 Guljaš: Zapad bi Rusiji trebalo da pruži bezbednosne garancije i da ne dozvoli da Ukrjaina uđe u NATO

Zapad bi Rusiji trebalo da pruži bezbednosne garancije i da ne dozvoli Ukrajini da se pridruži NATO, izjavio je danas mađarski ministar zadužen za kabinet premijera Gergelj Guljaš, čiji komentar će verovatno dodatno zaoštriti ionako narušene odnose Budimpešte i Kijeva. Da bi se obezbedio trajni mir, "zapadni svet koji podržava Ukrajinu mora dati garancije bezbednosti Rusiji, ali definitivno ne članstvo u NATO Ukrajincima", rekao je Guljaš, prenosi Politiko.

On je na taj način praktično ponovio prošlonedeljnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da bi Zapad "trebalo da napravi dogovor sa Rusima o novoj bezbednosnoj arhitekturi, kako bi se obezbedila bezbednost i suverenitet za Ukrajinu, ali ne i njeno članstvo u NATO", a istakao je i da Ukrajina nema šansi da dobije rat.

Ukrajina ne trguje svojim teritorijama ili suverenitetom, rekao je portparol kijevskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko, odgovarajući na Orbanove komentare.

Ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje nisu mogli da daju zeleno svetlo za osmu tranšu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, jer je Mađarska blokirala isplatu sredstava zbog toga što je Kijev uvrstio mađarsku OTP banku na listu međunarodnih sponzora rata.

19.11 Guverner Kurske oblasti: Neutralisane dve ukrajinske bespilotne letelice

Dve ukrajinske bespilotne letelice neutralisane su danas u Kurskoj oblasti u Rusiji, a nije bilo štete u ljudstvu i materijalu, saopštio je guverner te oblasti Roman Starojt.

''Dve bespilotne letelice su neutralisane u pograničnim oblastima regiona - u blizini sela Kozino, u Rilskom okrugu i kod sela Gornal u Sudžansko okrugu. Obe ukrajinske bespilotne letelice otkrivene su korišćenjem sistema za elektronsko ratovanje i oborene topovima koji se koriste za bespilotne letelice, a nije bilo žrtava ili štete'', napisao je on na Telegramu, prenose RIA Novosti.

Pored toga, osujećen je i pokušaj nelegalne upotrebe dronova u Pskovskoj oblasti, prema rečima guvernera te oblasti Mihail Vedernikov.

''Zahvaljujući zaposlenima u centrima Voin i Družina, u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona, suzbijen je pokušaj nezakonitog korišćenja nekoliko bespilotnih letelica", saopštio je Vedernikov.

16.26 Reznikov: Od početka rata Ukrajina dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći

Ukrajina je dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći od početka ruske invazije, u februaru prošle godine, rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

"Danas, ako preračunamo sve pakete pomoći, mislim da smo već primili oko 100 milijardi dolara od početka invazije", rekao je Reznikov za Ukrinform.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na municiju i vojnu opremu.

"Samo od Sjedinjenih Država dobili smo oko 60 milijardi dolara", precizirao je on.

profimedia

 

15.25 Sutra sastanak Putina i Erdogana u Sočiju, glavna tema dogovor o žitu

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, sastaće se sutra u Sočiju, a osim bilateralnih pitanja glavna tema razgovora biće dogovor o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Ankara je poslednjih nedelja intenzivirala svoje napore da obnovi koridor za žito, kako bi pomogla u ublažavanju globalne krize hrane. 

"Mi ovde igramo vodeću ulogu. Vidimo snažnu podršku iz celog sveta za realizaciju žitnog koridora", rekao je Erdoganov savetnik za spoljnu politiku Akif Čagataj Kilič.

Kako je kazao, Ankara je priznala tehničke komplikacije oko sporazuma, posebno u vezi s ruskim žitom i mehanizmima plaćanja, prenosi Rojters.

"Rezervisani smo, ali nadamo se da ćemo postići uspeh zato što ova situacija utiče na ceo svet", rekao je Kilič.

09.05 Tarnavski: Ukrajinske snage probile prvu rusku liniju odbrane u blizini Zaporožja

Ukrajinske snage probile su prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nedelja čišćenja terena od mina i očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane, rekao je general Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine.

Tarnavski je za britanski Observer ocenio da je Rusija posvetila 60 odsto resursa izgradnji prve odbrambene linije, a samo 20 odsto izgradnji druge i treće linije odbrane jer, kako je naveo, nije očekivala da ukrajinske snage probiju prvu liniju.  

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

"Sada smo između prve i druge odbrambene linije", rekao je Tarnavski, navodeći da ukrajinske snage sada završavaju uništavanje ruskih jedinica koje obezbeđuju povlačenje ruskih trupa iza druge odbrambene linije.

Tarnavski je istakao da su do sada ukrajinsku kontraofanzivu u regionu Zaporožja blokirala minska polja, a da je bila usporena i zbog evakuacije ranjenika. "Na deminiranje smo potrošili više vremena nego što smo očekivali", rekao je Tarnavski.

08.15 Dva civila povređena u ruskom napadu dronovima na Odesku oblast

Dva civila su povređena i oštećena je infrastruktura luke u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo.

Kako je navedeno u objavi na Telegramu, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 22 bespilotne letelice "šahed".

Napad je trajao tri i po sata, prenosi Rojters.

08.00 Geraščenko: Raketa pogodila Kramatorsk

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko je naveo da je ruska raketa pogodila Kramatorsk, i to veoma blizu stambene zgrade. On je na Tviteru podelio i fotografiju rakete.

07.40 Rusi tvrde da je novi interkontinentalni  projektil "Sarmat" postao operativan 

Rusija tvrdi da je njihovo najnovije nuklearno oružje, interkontinentalna raketa "Sarmat", uvedena u naoružanje vojske.

“Strateški kompleks Sarmat je sada spreman”, rekao je Jurij Borisov, generalni direktor Roskosmosa, prenosi CNN.

Američki medij piše da će Sarmat zameniti projektile iz sovjetske ere "Vojvoda", koji su u NATO poznati kao "Satan", dok je Sarmat nazvan "Satan II".

07.15 Zelenski: Trupe napreduju sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da vojne trupe napreduju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, demantujući zapadne zvaničnike koji tvrde da Ukrajina sporo zauzima teritorije. 

Tokom dugo najavljivane kontraofanzive, koja traje već gotovo tri meseca, zauzeto je više od desetak sela, ali nijedan veći grad, prenosi Rojters. Ranije ove sedmice, neimenovani američki zvaničnici izrazili su razočaranje zbog sporog napredovanja operacija, i čak okrivili ukrajinsku strategiju za to, navodi agencija. 

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.00 Meljničenko: Bilo je ratnih zločina sa obe strane 

Andrej Meljničenko, najbogatiji čovek Rusije, kritikovao je napade na civilne ciljeve u Ukrajini i okarakterisao ih "zločinima", iako je istakao da je takvih zločina bilo na obe strane.

U intervjuu za "Fajnenšal tajms", Meljničenko, koji je vlasnik giganta za proizvodnju đubriva i "težak" 25 milijardi dolara, rekao je:

"Rat izvlači na površinu sve vrste odvratnih ljudi sa obe strane. Definitivno ima ratnih zločina na obe strane. To se dešava u svakom ratu i to je prirodno. Nije važno ko ga je započeo", rekao je on.

Inače, Meljničenko sada živi u Dubaiju nakon 14 godina života u Švajcarskoj, kada ga je EU sankcionisala zbog učešća na okruglom stolu oligarha u Moskvi sa predsednikom Vladimirom Putinom prvog dana rata sa Ukrajinom.

On je rekao da su sankcije Rusiji izazvale rast globalnih cena hrane i da su uticale na pristup hrani u siromašnijim zemljama.

"Ako nanosite štetu milionima koji nemaju nikakve veze sa sukobom, vi ste razni zločinac", rekao je on, tvrdeći da su sankcije efektivno ekonomsko oružje za masovno uništenje.

"Nemojte se skrivati iza izraza kolateralna šteta - to je zločin. Nije važno zašto ste to uradili".

Meljničenko je takođe rekao da je zabrinuto što "ne vidi trend deeskalacije, nažalost". 

"To me plaši. Što duže ovo traje i što su očekivanja društva više osujećenija, teže ga je mobilisati. Postoji ograničenje koliko dugo propaganda može okupljati ljude u svrhu uništenja. Ljudi su se umorili od toga i žele da idu dalje. Lideri počinju da gube popularnost" 

Komentari (0)

Evropa