Evropa

RAT U UKRAJINI Kuleba poručuje da Kijev neće praviti ustupke o obnavljanju sporazuma o žitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2023

-

08:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 558. dan ruske invazije na Ukrajinu. General Oleksander Tarnavski koji predvodi ukrajinsku kontraofanzivu na jugu je rekao da su njegove snage probile prvu rusku liniju odbrane u blizini Zaporožja i da očekuju brz napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju. U međuvremenu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio da je predložio smenu ministra odbrane Olekseja Reznikova. Danas će sve oči biti uprte u ruski grad na Crnom moru Soči gde će ruski predsednik Vladimir Putin ugostiti turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana, a očekuje se da glavna tema bude obnavljanje sporazuma o izvozu žita.

Ključni događaji:

  • Zelenski predložio smenu ministra odbrane Olekseja Reznikova 
  • Danas sastanak Putina i Erdogana u Sočiju 
  • Guljaš: Zapad bi Rusiji trebalo da pruži bezbednosne garancije i da ne dozvoli da Ukrajina uđe u NATO
  • Kijev: Od početka rata Ukrajina dobila oko 100 milijardi dolara vojne pomoći 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.  

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.45 Kuleba: Ukrajina neće praviti ustupke u obnavljanju sporazuma o izvozu žita

Ukrajina neće praviti ustupke oko obnavljanja sporazuma o izvozu žita Crnim morem, o čemu je govorio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

''Naš stav je pravedan - ne treba više da budemo taoci ruske ucene, kada Rusija pravi probleme i onda poziva sve da ih rešavaju'', rekao je Kuleba, a prenosi RIA.

Prema njegovim rečima, ukrajinske diplomate su kontaktirale turske kolege pre Erdoganovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom danas u Sočiju i ''jasno sve objasnile''.

23.35 Estonija zamolile mlade da ne odlaze u Rusiju, posebno ne na školovanje

Estonija ne preporučuje svojim građanima putovanje u Rusiju i niz drugih zemalja, a posebno kad je reč o studiranju u tim zemljama, saopštila je danas pres služba Bezbednosne policije Estonije (KAPO).

"Kremlj pokušava da privuče na školovanje u Rusiju omladinu koja govori ruski jezik u inostranstvu, a koji se smatraju budućim nosiocima i dirigentima ideje ruskog sveta u svojoj domovini", navodi se u saopštenju KAPO, prenosi portal Delfi.

Pored toga, u saopštenju Bezbednosne policije izražava nezadovoljstvo činjenicom da Rusija smatra osobe sa dvojnim estonsko-ruskim državljanstvom, državljanima Ruske Federacije, kojima se pruža ograničena konzularna pomoć, uključujući i pitanje mobilizacije. 

23.30 Nehamer: Kupovina gasa od Rusije moralno neprijatna, ali to je moja dužnost

Austrijski kancelar Karl Nehamer izjavio je danas da je kupovina gasa od Rusije ''moralno neprijatna'', ali da se to za sada ne može izbeći.

''To je neprijatno. Moralno je neprijatno, ali to je realnost. I to je moja dužnost kao saveznog kancelara", rekao je Nehamer, a prenosi RIA.

On je istakao da je Austrija tokom prošle godine počela da smanjuje energetsku zavisnost od Rusije.

''Prioritet broj jedan je sigurnost snabdevanja energijom. Ako se ona naruši, biće poremećen sistem, poremećena proizvodnja, poremećeno snabdevanje ljudi strujom. Dakle, pre svega govorimo o obezbeđenju snabdevaanja energijom'', rekao je austrijski kancelar.

23.25 Reznikov: Ruski rat košta Ukrajinu 100 miliona dolara dnevno

Odlazeći ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov izjavio je danas da Ukrajina dnevno troši oko 100 miliona dolara državnih fondova u odbrani od ruske invazije.

Prema njegovim rečima, zalihe volonterskih organizacija iznose samo tri odsto sve opreme koja je stigla na linije fronta od 24. februara 2022. godine.

"Stoga, nepravedno je tvrditi da sve rade dobrovoljci", rekao je zvaničnik na pitanje o navodno maloj količini dronova koje je vojnicima dala država, prenosi Kijev independent.

"Zapravo, to rade građani Ukrajine koji plaćaju porez u budžet, a iz ovog budžeta novac ide i vojsci", dodao je Reznikov.

22.10 Šta je rezultat Erdoganovog puta u Soči: Putin rekao "ne" produžetku sporazuma o žitu, ali nije "zalupio vrata"

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, a glavna tema sastanka, kao što se i očekivalo, bila je obnova sporazuma o izvozu ukrajinskog žita. Šta nam govore njihove izjave, kao i šta možemo da očekujemo dalje, pročitajte u posebnom tekstu.

19.50 Šojgu o Rustemu Umerovu: Očekujem "dolazak zdravog razuma u Kijev"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je danas da od mogućeg imenovanja Rustema Umerova za ministra odbrane Ukrajine očekuje "dolazak zdravog razuma barem u jednu od glava" u Kijevu.

"Ne poznajem ga. Kakva su očekivanja? Postoji samo jedno očekivanje - dolazak zdravog razuma u ​​bar jednu od glava", rekao je Šojgu u komentaru za Prvi kanal, prenosi Ria novosti.

Volodimir Zelenski je u nedelju saopštio da je odlučio da smeni Aleksija Reznikova sa mesta ukrajinskog ministra odbrane i predložio da ga zameni Rustemom Umerovom, koji je sada na čelu Fonda državne imovine Ukrajine.

18.45 Kijevski zvaničnici: Škole proverene, dojave o bombama bile lažne

Kijevski zvaničnici su u ponedeljak rekli da su proverili sve gradske srednje škole zbog pretnji po postavljenim bombama, i da je utvrđeno da su sve ove dojave bile lažne, prenela je agencija AFP. 

"Nakon pretnje navodno postavljenim bombama, sve srednje škole u ​​Kijevu su detaljno proverene. Informacija nije potvrđena, a dojave su bile lažne", saopštila je gradska uprava.

Nešto ranije danas, saopšteno je da je policija "primila dojavu o psotavljenim bombama u svim školama i fakultetima u Kijevu".

18.40 Ruski mediji: Surovikin ponovo viđen u javnosti

Izgleda da se ruski general Sergej Surovikin, koji nije bio javno viđen od neuspele pobune šefa Vagnera Jevgenija Prigožina u junu, sada ponovo pojavio. Naime, "Ostorožno medija" objavila je sliku bivšeg komandanta ruskog vazduhoplovstva sa suprugom, za koju tvrde da je napravljena danas u Moskvi.

Rusija je prošlog meseca razrešila Surovikina dužnosti komandanta vazdušno-kosmičkih snaga. Prigožinova javna podrška Surovikinu, koji je viđen kao saveznik Vagnera u ruskom ministarstvu odbrane, pokrenula je pitanja da li su on ili drugi viši komandanti pomagali pobunu ili su znali za Prigožinove planove.

 

 

18.13 Šojgu: Ruska vojska neće održati vežbe "Zapad" ove godine

Ruske oružane snage neće održati vežbe "Zapad" ove godine, rekao je danas ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ne. Ove godine imamo vežbe u Ukrajini", rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Tas.

Poslednji put, Rusija je održala velike vežbe "Zapad" sa saveznikom Belorusijom u septembru 2021. godine, pet meseci pre početka rata u Ukrajini, podseća Rojters.

17.50 Putin ocenio ukrajinsku kontraofanzivu kao "neuspeh"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas kontraofanzivu Oružanih snaga Ukrajine "neuspehom".

"Što se tiče kontraofanzive u zastoju, ovo nije proklizavanje, to je neuspeh. Barem tako izgleda danas. Da vidimo šta će biti dalje, nadam se da će se tako nastaviti", rekao je Putin posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Sočiju, prenela je agencija RIA Novosti.

Erdogan je kazao da će bliski odnosi Ankare i Moskve pomoći u rešavanju regionalnih problema.
Ankara je spremna da posreduje u situaciji u Ukrajini, istakao je on.

"Odlučni smo da uložimo napore da osiguramo stabilnost u našem regionu...Bili smo domaćini pregovora u našoj zemlji između strana u sukobu u Ukrajini. Ponovo smo spremni da preuzmemo funkciju posrednika", rekao je Erdogan.

16.57 U Kijevu uskoro očekuju sastanak Erdogana i Zelenskog

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da očekuje da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarati sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon sastanka turskog lidera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

"Uveren sam da će, na osnovu rezultata Erdoganovog razgovora sa Putinom, doći do kontakta između predsednika Erdogana i predsednika Zelenskog", rekao je Kuleba u Kijevu.

On je dodao da vlada poverenje u odnosima predsednika Zelenskog i Erdogana, prenosi Rojters.
Erdogan se danas sastao sa Putinom u Sočiju, a nakon sastanka, Putin je rekao da je Rusija spremna da oživi sporazum o žitu, čim se ispune obećanja koja su joj data. 

Turski predsednik je rekao da su očekivanja Rusije u vezi sa crnomorskim sporazumom "pravedna".

16.11 Kuleba: Imamo fotografske dokaze da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju tokom noći, tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu.

Kuleba je to rekao novinarima nakon konferencije za štampu održane u Kijevu, preneo je Rojters.

Rumunija je ranije danas kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje bila pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu. 

Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova izneo tvrdnju da su ruski dronovi eksplodirali na teritoriji Rumunije.

15.34 Odobesku: Rumunija nije pogođena dronovima

Rumunska teritorija nije pogođena ruskim dronovima tokom noći u vazdušnom napadu na ukrajinsku luku preko reke Dunav, izjavila je u ponedeljak rumunska ministarka spoljnih poslova Luminita Odobesku.

"Naravno, postoji rizik jer je ono što se tamo dogodilo veoma blizu naše granice", rekla je ona novinarima na marginama posete u Berlinu.

"Videli smo da Rusija cinično nastavlja da napada civilnu infrastrukturu, ne dozvoljavajući Ukrajini da izvozi žitarice. Naravno, postoji rizik od nesreća ili incidenata, ali to sada nije bio slučaj"

15.08 Peskov: Razgovor Putina i Erdogana konstruktivan

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u video-snimku objavljenom na Telegramu da je prvi deo razgovora između Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana bio veoma konstruktivan.
Osim toga, ruska državna novinska agencija Ria izvestila je da je Peskov rekao da se ne očekuje potpisivanje dokumenata po završetku pregovora.

14.18 Putin Erdoganu: Spremni smo da razgovaramo o Crnomorskom sporazumu o žitu

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva otvorena za razgovore o Crnomorskom sporazumu o žitu. O čemu su dvojica lidera pričala, opširnije u posebnoj vesti.

12.37 Počeo sastanak Erdogana i Putina

Sastanak predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana počeo je danas u Sočiju. Pre zvaničnog sastanka, dvojica lidera su kratko razgovarala, prenose RIA Novosti. Ovo je prvi susret Putina i Erdogana posle skoro godinu dana, a očekuje se da će oni razgovarati o dogovoru o izvozu žita iz crnomorskih luka, situaciji u Ukrajini i drugim pitanjima. Iz Kremlja je najavljeno da će dvojica lidera, osim o aktuelnim međunarodnim pitanjima, razgovarati o bilateralnoj saradnji.

profimedia

 

12.15 Erdogan stigao u Rusiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovao je u rusko letovalište Soči na razgovore sa kolegom Vladimirom Putinom.

Erdogana je pratila velika delegacija u kojoj su bili turski ministri odbrane, spoljnih poslova, energetike i finansija, javila je državna novinska agencija Anadolu.

Turski lider bi trebalo da iznese kratku uvodnu reč pre sastanka, nakon čega bi trebalo da bude održana konferencija za novinare, saopštio je njegov kabinet, prenosi AFP.

profimedia

 

12.10 Jonhap: Šojgu predložio Kimu da Rusija i S.Koreja održe pomorsku vežbu sa Kinom

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da dve zemlje održe pomorsku vežbu zajedno sa Kinom, javila je danas južnokorejska novinska agencija Jonhap, pozivajući se na južnokorejsku obaveštajnu agenciju. 

Agencija je navela da je Šojgu to predložio Kimu tokom posete Severnoj Koreji u julu povodom obeležavanja 70. godišnjice završetka korejskog rata koji Pjongjang slavi kao Dan pobede.

Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje obavestila je Nacionalnu skupštinu da je Šojgu verovatno održao privatan sastanak sa Kimom radi dogovora o, kako se navodi, "širokoj vojnoj ekspanziji", preneo je Jonhap.

Rusija i Severna Koreja su nedavno pozvale na proširenje vojnih veza dve zemlje, ali Pjongjang negira da ima poslove u vezi sa oružjem sa Moskvom.

11.38 Rumunija demantuje navode o dronovima

Ruski napad na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu "nije stvorio direktne vojne pretnje teritoriji susedne države NATO, Rumunije, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane. Rumunsko ministarstvo je "kategorički demantovalo" izveštaje o dronovima na rumunskoj teritoriji, ali ujedno i osudilo ruski napad na ukrajinsku luku, prenosi Rojters.

10.28 Nikolenko: Ruski dronovi pogodili teritoriju Rumunije

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da su ruski dronovi pali i detonirali se na rumunskoj teritoriji tokom noćašnjeg napada na ukrajinsku lučku infranstrukturu na Dunavu.

Rumunija je inače članica NATO saveza.

Prema podacima ukrajinske državne granične službe, sinoć su, tokom masovnog ruskog napada u blizini luke Izmail, ruski "šahedi" pali i detonirali se na teritoriji Rumunije", napisao je na Fejsbuku ukrajinski zvaničnik na Fejsbuku, a preneo Gardijan.

"Ovo je još jedna potvrda da ruski raketni teror predstavlja ogromnu pretnju ne samo po bezbednost Ukrajine, već i po bezbednost susednih zemalja, uključujući i zemlje članice NATO-a", rekao je on.

Nikolenko je objavio fotografiju na kojoj se vidi plamen od eksplozije na suprotnoj obali reke Dunav.

Rumunske vlasti do sada nisu potvrdile ovu informaciju.

09.54 Kijev: Reznikov podneo ostavku parlamentu koji mora da odobri kandidaturu Umerova

Dosadašnji ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov podneo je ostavku predsedniku parlamenta, a na toj funkciji će ga zameniti Rustem Umerov, šef glavne ukrajinske agencije za privatizaciju, koga je predložio predsednik Volodimir Zelenski. Reznikov je napisao danas na platformi X (Tviter) da je podneo pismo o ostavci. Kandidaturu Umerova mora da odobri parlament pre nego što bude imenovan za ministra odbrane, preneo je Rojters.

08.38 Milijet: Erdogan će izraziti spremnost da deluje kao posrednik za Ukrajinu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izraziće danas, u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, spremnost Ankare da deluje kao posrednik u rešavanju sukoba u Ukrajini, objavio je turski list Milijet.

List piše, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da će Erdogan istaći važnost uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i da će izraziti spremnost da preuzme ulogu posrednika i pruži svaku vrstu podrške, uključujući organizovanje direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine da bi se obezbedio trajni mir.

08.20 Sporazum o žitu pod novim uslovima?

Kako TASS saznaje, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan planira da danas sa kolegom Vladimirom Putinom razgovara o potencijalnom obnavljanju sporazuma o žitu pod novim uslovima UN.

08.05 Moskva: Uništena četiri čamca američke proizvodnje

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je uništilo četiri ukrajinska vojna čamca američke proizvodnje koji su prevozili desantne trupe u Crnom moru.

Ministarstvo je na svom zvaničnom Telegramu objavilo da su čamci na naduvavanje Morskih snaga Vilarda krenuli ka rtu Tarkhankut na poluostrvu Krim.

Ukrajina se za sada nije oglašavala.

07.30 Rusija ponovo dronovima na luku u Izmailu

Rusija je izvršila drugi napad u dve noći na ukrajinske luke, a ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak u ranim jutarnjim satima upozorili stanovnike Izmaila da ostanu u skloništima.

Oleg Kiper, guverner Odese, rekao je da je Moskva pokrenula skoro dvočasovni napad dronovima na grad, u kojem se nalazi jedna od dve glavne ukrajinske luke za izvoz žitarica na Dunavu.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su takođe saopštile da su bespilotne letelice gađale obližnji okrug Kili.

Inače, napad na luku dolazi samo nekoliko sati pre sastanka Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana na kojem će, osim bilateralnih pitanja, tema biti i crnomorski sporazum o žitu.

07.00 Zelenski smenio ministra odbrane

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je objavio da je odlučio da smeni ministra odbrane Olekseja Reznikova. Naveo je da će zatražiti od parlamenta da na njegovo mesto dođe Rustem Umerov, čelnik ukrajinskog fonda za privatizaciju, prenosi Rojters.

To će biti najveća promena u ukrajinskom odbrambenom establišmentu od kada je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Oleksej Reznikov, koji je imenovan za ministra odbrane u novembru 2021. godine, pomogao je da se osiguraju milijarde dolara pomoći sa Zapada, međutim pratile su ga optužbe za korupciju, što je on odbacivao. 

"Odlučio sam da smenim ministra odbrane Ukrajine. Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata punih razmera. Verujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugačiji formati interakcije i sa vojskom i sa celokupnim društvom", rekao je Zelenski u noćnom video-obraćanju. 

Promenu ministra mora da odobri parlament, ali je verovatno da će većina poslanika podržati taj potez, piše Rojters.

profimedia

 

06.45 Guljaš: Zapad bi Rusiji trebalo da pruži bezbednosne garancije i da ne dozvoli da Ukrjaina uđe u NATO

Zapad bi Rusiji trebalo da pruži bezbednosne garancije i da ne dozvoli Ukrajini da se pridruži NATO, izjavio je mađarski ministar zadužen za kabinet premijera Gergelj Guljaš, čiji komentar će verovatno dodatno zaoštriti ionako narušene odnose Budimpešte i Kijeva. Da bi se obezbedio trajni mir, "zapadni svet koji podržava Ukrajinu mora dati garancije bezbednosti Rusiji, ali definitivno ne članstvo u NATO Ukrajincima", rekao je Guljaš, prenosi Politiko. 

On je na taj način praktično ponovio prošlonedeljnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da bi Zapad "trebalo da napravi dogovor sa Rusima o novoj bezbednosnoj arhitekturi, kako bi se obezbedila bezbednost i suverenitet za Ukrajinu, ali ne i njeno članstvo u NATO", a istakao je i da Ukrajina nema šansi da dobije rat. 

Ukrajina ne trguje svojim teritorijama ili suverenitetom, rekao je portparol kijevskog ministarstva spoljnih poslova Oleh Nikolenko, odgovarajući na Orbanove komentare. 

Ministri spoljnih poslova EU prošle nedelje nisu mogli da daju zeleno svetlo za osmu tranšu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra, jer je Mađarska blokirala isplatu sredstava zbog toga što je Kijev uvrstio mađarsku OTP banku na listu međunarodnih sponzora rata.

06.30 Guverner Kurske oblasti: Neutralisane dve ukrajinske bespilotne letelice

Dve ukrajinske bespilotne letelice neutralisane su danas u Kurskoj oblasti u Rusiji, a nije bilo štete u ljudstvu i materijalu, saopštio je guverner te oblasti Roman Starojt. 

''Dve bespilotne letelice su neutralisane u pograničnim oblastima regiona - u blizini sela Kozino, u Rilskom okrugu i kod sela Gornal u Sudžansko okrugu. Obe ukrajinske bespilotne letelice otkrivene su korišćenjem sistema za elektronsko ratovanje i oborene topovima koji se koriste za bespilotne letelice, a nije bilo žrtava ili štete'', napisao je on na Telegramu, prenose RIA Novosti. 

Pored toga, osujećen je i pokušaj nelegalne upotrebe dronova u Pskovskoj oblasti, prema rečima guvernera te oblasti Mihail Vedernikov. 

''Zahvaljujući zaposlenima u centrima Voin i Družina, u saradnji sa agencijama za sprovođenje zakona, suzbijen je pokušaj nezakonitog korišćenja nekoliko bespilotnih letelica", saopštio je Vedernikov.

Komentari (0)

Evropa