Evropa

Makron podržava probno uvođenje uniformi u nekim školama u Francuskoj

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

09:25

Makron podržava probno uvođenje uniformi u nekim školama u Francuskoj
Makron podržava probno uvođenje uniformi u nekim školama u Francuskoj - Copyright Tanjug/AP/Yves Herman

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je mogućnost eksperimentisanja u nekim državnim školama sa uniformama ili kodeksom oblačenja, nakon što se zahuktala debata u Francuskoj vezane za zabranu ogrtača poznatih kao abaja (za devojke i žene) i hami (za dečake i muškarce), koja je stupila na snagu danas.

Makron je u intervjuu emitovanom na Jutjubu i TikToku rekao da se zalaže za "eksperimentisanje" sa uniformama, a da bi druga opcija mogla biti da deca nose sličnu odeću, kao što su "par farmerki, majica i jakna".

"Svakako možemo imati stvari koje su tinejdžerima prihvatljivije (od uniformi). Možda izgleda malo manje strogo sa disciplinske tačke gledišta", rekao je Makron, prenosi Asošijeted pres.

Komentari predsednika usledili su nakon što su pojedinii konzervativni i krajnje desničarski političari izrazili podršku uvođenja obaveznih uniformi u javnim školama.

Makron nije naveo detalje o početku i lokaciji eksperimenta, dok neke privatne škole već zahtevaju od učenika da nose uniforme.

Makron je potvrdio da će vlasti biti "neumoljive" u sprovođenju novouvedenog pravila o dugim haljinama u državnim školama, koje se vide kao izazov sekularnim vrednostima Francuske.

"Škola je sekularna i to znači da nema mesta za verska obeležja. Moramo razgovarati, moramo objasniti ovu meru. Ali mislim da je to veoma važno jer škola mora da ostane neutralno mesto“, rekao je on. 

Nova mera zabrane izazvala je kritike širom zemlje, a protivnici tvrde da široka odeća koja pokriva telo ne predstavlja  ispoljavanje verske pripadnosti, zbog čega ne treba da bude zabranjena u učionicama. 

Pojedini muslimani smatraju da ih ova mera stigmatizuje, prenosi AP.Okvir zabrane, koja je doneta nakon višemesečnih žestokih parlamentarnih debata, je zakon iz 2004. čiji je cilj očuvanje sekularizma u francuskim državnim školama.

Zakon zabranjuje muslimanske marame, ali takođe zabranjuje velike hrišćanske krstove, jevrejske kipe i velike turbane koje nose Siki.
 

Komentari (0)

Evropa