Evropa

Nemačka razmatra budžet za 2024. godinu: Prošle su godine kad je državna kasa bila puna

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2023

-

12:15

Nemačka razmatra budžet za 2024. godinu: Prošle su godine kad je državna kasa bila puna
Nemačka razmatra budžet za 2024. godinu: Prošle su godine kad je državna kasa bila puna - Copyright Tanjug AP/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner podneo je Bundestagu predlog budžeta za 2024. koji predviđa nastavak zabrane prekomernog zaduživanja i manje prostora za dodatna izdvajanja.

Lindner (FDP) je nedavno u intervjuu za ARD jasno rekao da je cilj saveznog budžeta za 2024: povratak finansijsko-političkoj normalnosti nakon godina zaduživanja. 

"Deficiti su previsoki. Mere uvedene zbog krize podsticale su zaduživanje", rekao je Lindner. Sad se, smatra on, radi o konsolidaciji.

Lindnerov predlog predviđa izdatke u idućoj godini od 445 milijardi evra, što je oko 30 milijardi manje nego u ovoj godini, ali još uvek oko 90 milijardi više nego 2019, kada je donet poslednji budžet pre korone. 

Nakon toga su usledile pandemija, pa onda i energetska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu. Nemačka vlada je za period od 2020. do 2022. van snage stavila odredbu o zabrani prekomernog zaduživanja i uzimala je kredite kao nikad ranije, prenosi Dojče vele (DW).

U idućoj godini bi svi resori osim Ministarstva odbrane morali da štede. Denis Rode iz vladajuće Socijaldemokratske partije već deset godina je član Odbora za budžet Bundestaga, i kaže da je ovo najizazovniji budžet dosad.

Mnogo toga će morati da se preispita kako bi se održala odredba o zabrani prekomernog zaduživanja. 

"Nama je važno da na kraju bude sačuvana unutrašnja, spoljna i socijalna sigurnost. A to vidim u ovom budžetu", kaže Rode.

Velika ušteda se postiže smanjenjem izdvajanja iz budžeta za penzijsko osiguranje i osiguranje za negu. Osim toga, oni koji imaju veće plate ne bi trebalo da dobijaju pomoć za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva.

Ali, ima i zahteva za povećanjem izdataka. Tako bi trebalo da bude povećana podrška onim građanima koji mogu da rade, ali nemaju posla i ne dobijaju novac za nezaposlene.

Takođe, ugostitelji se bori protiv povratka punog PDV-a, što je najavljeno za iduću godinu. Zadržavanje smanjene stope PDV-a značilo bi tri milijarde evra manje prihoda u državnoj kasi. Industrijske grane koje troše mnogo energije zahtevaju državnu pomoć ili poreska rasterećenja kod troškova struje. I to bi državu koštalo milijarde.

Za sve to ima malo prostora zbog odredbe o zabrani prekomernog zaduživanja zapisanoj u Ustavu. 

Zabrana prekomernog zaduživanja garantuje da budućim generacijama ne ostavljamo prevelik teret kamata, podseća poslanik vladajućih Liberala i stručnjak za budžet Oto Frike.

Ali iz SPD-a, i naročito iz redova vladajućih Zelenih, čuje se tvrdnja da su za budućnost potrebne investicije. Neki bi rado da ponovo stave van snage zabranu prekomernog zaduživanja tvrdeći da je za infrastrukturu i za zaštitu životne sredine potrebno više novca.

Zabrana prekomernog zaduživanja, međutim, ostaje. Nju ne žele da ukinu ne samo Liberali, već ni kancelar Olaf Šolc. 

Sledi višemesečna rasprava u parlamentu, ali već sada je jasno da su prohujale godine kada je državna kasa bila pun. U raspravi koja će trajati do polovine novembra moći će da se dogovore samo neke manje pojedinosti.

Komentari (0)

Evropa