Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski optužio ruskog predsednika za smrt Prigožina, 60 povređenih u napadu na Krivi Rog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/09/2023

-

08:21

RAT U UKRAJINI Zelenski optužio ruskog predsednika za smrt Prigožina, 60 povređenih u napadu na Krivi Rog
RAT U UKRAJINI Zelenski optužio ruskog predsednika za smrt Prigožina, 60 povređenih u napadu na Krivi Rog - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda, Vadim Zamirovsky, Alexei Alexandrov

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 562. dan rata u Ukrajini. Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, i tom prilikom, pored najave pomoći vrednije od milijardu dolara, poručio da će "SAD nastaviti da budu na ukrajinskoj strani". Napretka u pregovorima oko obnove Crnomorske inicijative još nema, pa je Ukrajina počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka. Što se tiče ostataka dronova na rumunskoj teritoriji, protiv kojih je Bukurešt protestovao, generalni sekretar NATO rekao je da "nema indikacija da su Rusi namerno napali Rumuniju".

Ključni događaji

  • SAD najavile novu pomoć Ukrajini
  • Zelenski razgovarao sa Sunakom i Netanjahuom
  • Ukrajina izvozi žito preko hrvatskih luka
  • Stoltenberg: Ukrajinci napreduju u kontraofanzivi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.50 Reznikov upozorio Zapad: Putinov cilj je uništenje Ukrajine

Bivši ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov upozorio je da pregovori sa Moskvom neće doneti mir i da je Vladimir Putin i dalje odlučan da u potpunosti uništi Ukrajinu i da „asimilira“ njene građane u Rusku Federaciju.

U tekstu za Gardijan, Aleksij Reznikov tvrdi da bilo kakav "dogovor" sa Kremljom ne bi okončao sukob. 

"Rusija traži priznanje okupiranih teritorija Ukrajine u zamenu za završetak rata", piše on.

Kako je objasnio ovo je očigledno samo zbog jedne stvari – da kupi malo vremena, pregrupiše se i "konačno reši ukrajinsko pitanje" koristeći nove resurse. 

"Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda. Njen cilj je uništenje ukrajinske državnosti i asimilacija Ukrajinaca", upozorio je bivši ministar.

21.15 Putin: Zapad je izazvao sukob u Ukrajini da uspori razvoj Rusije

Zapad je namerno izazvao sukob u Ukrajini kako bi usporio razvoj Rusije, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

U razgovoru sa mladim naučnicima Ruskog federalnog nuklearnog centra u Sarovu, ruski lider je podsetio na svoj prethodni razgovor sa stručnjacima 2014. godine.

"Tada su naši protivnici činili samo prve korake u pokušajima da ograniče naš tehnološki suverenitet, da ometaju naš razvoj tada. Rečeno nam je da su neophodni energični koraci da bi se obezbedio naš tehnološki suverenitet“, rekao je Putin, prenosi agencija Tas.

21.00 Zelenski optužio ruskog predsednika za smrt Prigožina

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas rekao da ruski predsednik Vladimir Putin stoji iza smrti vođe plaćeničke Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo nakon što se jedan od njegovih privatnih aviona srušio u avgustu tokom domaćeg leta.

"Činjenica je da je ubio Prigožina, barem prema informacijama koje svi imamo, što takođe govori o njegovoj racionalnosti i o tome da je slab", rekao je Zelenski na konferenciji u Kijevu na pitanje o Putinu, prenosi Politiko, mada tom prilikom nije pružio nikakve konkretne dokaze.

Podsetimo, Prigožinov avion se srušio tačno dva meseca nakon što je šef Vagnera predvodio neuspelu pobunu protiv ruskog predsednika. 

20.07 Ukrajina zamrzla više od 80 miliona dolara imovine Kolomojskog

Ukrajinske agencije za borbu protiv korupcije zamrzle su danas više od 80 miliona dolara u imovini koja pripada tajkunu Igoru Kolomojskom na 48 sati u okviru istrage o proneveri, javlja Rojters pozivajući se na ukrajinske medije.

Kolomojskom, jednom od najbogatijih ljudi Ukrajine i takozvanom oligarhu, prošle nedelje je određen pritvor zbog sumnje za pranje novca, a prema izveštajima medija, vodi se kao osumnjičeni u slučaju pronevere.

Advokat Kolomojskog nije odmah odgovorio na pismene zahteve za komentar o zapleni imovine. Kolomojski je negirao da je počinio prekršaje za koje se tereti.

Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine (NABU) saopštio je da je zamrznuo više od tri milijarde grivna imovine (više od 75 miliona evra), pored skoro 1.000 nekretnina i više od 1.600 vozila i plovila bivšeg vlasnika "PrivatBank-a".

20.00 Džordž Buš: Zelenski je čvrst, mogao bi biti iz Teksasa

Bivši američki predsednik Džordž Buš smatra da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski toliko čvrst da bi "mogao biti iz Teksasa".

"Pa, on je čvrst momak, pravi Teksašanin", rekao je Buš putem video linka tokom konferencije u Kijevu. 

Iako je Buš rođen u Konektikatu, odrastao je u Teksasu, prenosi Politiko. Buš je takođe rekao da će biti sve teže ubediti Amerikance da je pomoć Ukrajini u njihovom najboljem interesu. 

"Prvo i najvažnije, Ukrajina treba da se pozabavi korupcijom. Nedavna rekonstrukcija vlade pokazala je da Zelenski to želi da uradi", rekao je Buš, dodajući da ruskog predsednika Vladimira Putina vidi kao graditelja imperije, koji se možda neće zaustaviti na invaziji Ukrajine. 

19.48 Prvi tenkovi Leopard 1 iz Danske, Nemačke i Holandije stigli u Ukrajinu

Prvih deset tenkova Leopard 1, koji su donirale Danska, Nemačka i Holandija, stiglo je u Ukrajinu, saopštile su danas danske oružane snage. Tri zemlje su u februaru najavile da će donirati 100 tenkova nemačke proizvodnje u "narednim mesecima".

"Prvih 10 tenkova je poslato u Ukrajinu. I još ih je na putu", navodi se u saopštenju danskih oružanih snaga, prenosi Gardijan.

Danske trupe u Nemačkoj obučavaju ukrajinske snage da koriste ta vozila, dodaje se u saopštenju.

"Ne sumnjam da će im to pomoći da pobede u odbrambenoj bici koju trenutno vode", rekao je komandant vojske Guner Arpe Nilsen u saopštenju.

Leopard 1 je nekada bio glavni borbeni tenk oružanih snaga Zapadne Nemačke, prvi put je korišćen 1965. godine, ali je od tada zamenjen modelom Leopard 2.

Tanjug/AP/Eckehard Schulz

 

18.00 Kleverli: Pseudoizbori su sramni pokušaj Rusije da se legitimiše u Ukrajini

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli izjavio je danas da su "lažni izbori Rusije na okupiranim teritorijama Ukrajine pokušaj da se legitimizuju njene neosnovane pretenzije na suverenu ukrajinsku teritoriju".

"Ne možete održati izbore u tuđoj zemlji. Lažni 'izbori' Rusije u Ukrajini su sraman pokušaj da legitimiše svoje neosnovane pretenzije na suverenu ukrajinsku teritoriju", napisao je Kleverli na platformi Tviter.

17.51 Rumunija jača odbranu u pograničnim oblastima zbog ruskog granatiranja

Rumunija pojačava mere zaštite civila u pograničnim naseljima na Dunavu, u neposrednoj blizini zone sukoba u Ukrajini, zbog ruskog granatiranja ukrajinskih luka.

Nacionalni komitet za vanredne situacije Rumunije (CNSU) ovlastio je Ministarstvo nacionalne odbrane da identifikuje područja na obalama Dunava u kojima je potrebno preduzeti mere za zaštitu stanovništva.

Na sastanku Nacionalnog komiteta usvojena je odluka o sprovođenju mera za upozorenje rumunskih državljana u pograničnom području sa Ukrajinom.

Konkretno, to se odnosi na obaveštavanje stanovništva putem Ro-Alert poruka u naznačenim područjima u slučaju opasnosti od pada "elemenata koji pripadaju vojnoj opremi koja se koristi u sukobu".

17.28 U ruskom napadu na Krivi Rog povređeno 60 ljudi, jedna osoba poginula

U današnjem napadu ruskih trupa na Krivi Rog jedna osoba je poginula, a broj povređenih dostigao je 60, objavila je ukrajinska Državna služba za vanredne situacije na Telegram kanalu.

Državna služba za vanredne situacije završila je uklanjanje ruševina.

Ruske trupe su izvele jutros raketni napad na Krivi Rog. Projektil je pogodio upravnu zgradu policije. Jedan policajac je poginuo, a trojica su u teškom stanju izvučena iz ruševina, prenosi Ukrinform.

16.50 Zelenski: Ukrajini sve teže da obezbedi sankcije Rusiji i nove isporuke oružja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajini sve teže da obezbedi uvođenje sankcija Rusiji i snabdevanje oružjem za svoju vojsku.

Govoreći na konferenciji u Kijevu, on je rekao da bi tromesečna kontraofanziva Ukrajine donela brži napredak na jugu i istoku ako bi dobili moćnije oružje, prenosi Rojters.

"Rat usporava. To je istina, mi to prepoznajemo. Svi procesi postaju teži i sporiji, od sankcija do isporuke oružja", navedeno je u komentarima Zelenskog sa konferencije koji su objavljeni na njegovoj internet stranici.

16.15 Lavrov: Rusija ima informacije o mogućim napadima na Turski i Plavi tok

Rusija ima informacije koje ukazuju na postojanje pokušaja da se gasovodi Turski tok i Plavi tok dignu u vazduh, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On tvrdi da je Ukrajina humanitarne koridore u Crnom moru koristila za napade na ruske civilne i vojne brodove koji su čuvali energetsku infrastrukturu.

"Pokušali su da napadnu vojne brodove koji su patrolirali akvatorijom gde se nalaze gasovodi Turski i Plavi tok. Patrole su uvedene jer postoji informacija da pokušavaju da ih dignu u vazduh poput gasovoda u Baltičkom moru", rekao je Lavrov u ruskoj ambasadi u Bangladešu, prenosi Tas.

On je rekao i da niko ne vodi "normalnu istragu" o sabotaži gasovoda Severni tok.

15.27 EU razmatra sankcije ruskoj industriji dijamanata

Zemlje Evropske unije aktivno rade na sankcionisanju ruske industrije dijamanata, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

On je u indijskoj prestonici Nju Delhiju uoči samita G20 rekao da članice EU pokušavaju da blokiraju načine za zaobilaženje antiruskih sankcija, prenosi TASS.

Prethodno je "Njujork tajms" objavio da članice G7, kao i EU, nameravaju da u potpunosti zabrane kupovinu dijamanata iz Ruske Federacije.

SAD su prošle godine zabranile uvoz neobrađenih dijamanata iz Rusije, kao i dijamanata brušenih u Ruskoj Federaciji. Međutim, kako se navodi, takav ograničen pristup ostavlja prostor za zaobilaženje. 

EU do sada nije primenila sankcije na uvoz dijamanata iz Rusije zbog protivljenja Belgije, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od trgovine dragim kamenjem.

Prema novim sankcijama, embargo bi se odnosio i na dijamante iskopane u Rusiji, ali brušene u drugim zemljama.

13.30 Kijev osudio regionalne izbore koje organizuje Rusija na ukrajinskim teritorijama

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo regionalne izbore koje je Rusija organizovala na ukrajinskim teritorijama, nazivajući ih "lažnim i ništavnim" pošto su, kako je navedeno, nelegalni.

"Ovi izbori u velikoj meri krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine" kao i međunarodno pravo, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Kijev je pozvao međunarodne partnere da ne priznaju rezultate ovih izbora i da ih osude.

U više od 80 regiona Rusije danas počinju izbori za različite nivoe vlasti, a biraće se regionalni lideri, poslanici zakonodavnih skupština, opštinski predstavnici, a takođe i četiri poslanika Državne dume, prenosi Tass.

09.51 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews

09.37 U ruskom raketnom napadu na Krivi Rog, najmanje jedna osoba poginula

Najmanje jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno jutros u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Krivi Rog, saopštio je načelnik Dnjepropetrovske Regionalne vojne uprave Sergej Lisak. Lisak je na Telegramu naveo da je raketa pogodila upravnu zgradu i da su tri osobe izvučene iz ruševina, prenosi Ukrinform. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da je uništena zgrada policijske uprave i da je u napadu poginuo policajac. On je dodao da je izbio požar na površini od 200 kvadratnih metara i da su oštećeni susedni stambeni objekti.

Tanjug AP/Ukrainian Emergency Service via AP

 

08.15 Američki trezor: Blokirana imovina Rusije procenjena na 280 milijardi dolara

Ruska imovina blokirana zbog sankcija procenjena je na 280 milijardi dolara, od čega se većina nalazi u Evropskoj uniji,  saopštilo je danas Ministarstvo finansija SAD.

Ministarstvo je preciziralo da su stručnjaci iz SAD, Australije, Kanade, Evropske komisije, Francuske, Nemačke, Japana, Italije i Velike Britanije završili početnu reviziju "ruskih suverenih sredstava imobilisanih u jurisdikcijama" tih zemalja.

Planirano je da do kraja godine završe identifikaciju sredstava i njihov obračun. Ministarstvo finansija SAD je takođe dodalo da su se zemlje obavezale da će držati imovinu "dok Rusija ne nadoknadi štetu koju je nanela Ukrajini".

06.50 Ukrajinski zvaničnici: Većina ruskih trupa u Belorusiji prebačeno je u druge oblasti

Većina ruskih trupa koje su otišle u Belorusiju, sada su prebačene su u druge oblasti i više ih nema dovoljno u toj oblasti da započnu održivu ofanzivu, rekao je ukrajinski pogranični zvaničnik.

"Rusija nema neophodan broj vojnika na teritoriji Belorusije, koji bi bili spremni i sposobni da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine", naveo je Andrij Demčenko, portparol ukrajinske državne granične službe Ukrajine, prenosi CNN.

06.40 Ukrajina počela da isporučuje žito preko hrvatskih luka

Ukrajina je počela da izvozi žito preko hrvatskih morskih luka, kako bi proširila izvozne rute dok su njene crnomorske luke blokirane, izjavila je prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko.

"Zahvalni smo na ovoj mogućnosti. Iako je to samo deo trgovačkog puta, već je koristan", navela je ona u pisanoj izjavi, ne iznoseći podatak o tome koliko je ukrajinskog žita već isporučeno preko hrvatskih luka. 

06.25 Makron: Ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da "ne može biti ruske zastave" tokom Olimpijskih igara u Parizu zbog, kako je naveo, ratnih zločina Rusije i deportacije dece.

"Ne može biti ruske zastave tokom igara u Parizu. Mislim da postoji konsenzus po tom pitanju, zato što Rusija, kao zemlja, nije dobrodošla u vreme kada je počinila ratne zločine i deportovala decu", kazao je Makron za francuski sportski list "Ekip".

06.00 Stoltenberg: Nema indikacija da su Rusi namerno napali Rumuniju

NATO nema nikakve indikacije da su ostaci dronova pronađeni na teritoriji Rumunije izazvani namernim napadom Moskve na Rumuniju, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. "Nemamo nikakve informacije koje ukazuju na namerni napad Rusije i čekamo ishod istrage koja je u toku", rekao je on.

Komentari (1)

SREMAC

09.09.2023 22:15

Ne postoji više Surovikinova linija već Surovikinov prolaz i kapija inaće je pao atlanski bedem koji je bio mnogo jaći. Povrh toga ćim Putin traži naoružanje od Severne Koreje znaći da su Rusi u velikim problemima. Zato vratite se u vasu Rusiju najbolje za vas, razbiće vas Ukrajinci ko bebe zvećke.

Evropa