Evropa

Tajani: Italija će da uveri Francusku da treba proširiti tunel Mon Blan

Komentari

Autor: Tanjug

08/09/2023

-

21:50

Tajani: Italija će da uveri Francusku da treba proširiti tunel Mon Blan
Antonio Tajani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italija će uveriti Francusku da je potrebno da se proširi putni tunel Mon Blan koji povezuje dve zemlje ispod Alpa zbog interesa prevoznika robe, turista i preduzeća, izjavio je zamenik premijera i italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

"Pokušaćemo da ubedimo Francuze koji još izgleda nisu za to", naveo je Tajani.

On je rekao da treba da se sastane sa francuskom ministarkom inostranih poslova Katrin Kolona 25. septembra u Parizu da bi razgovarali o rekonstrukciji tunela, prenela je ANSA.

Međuvladina konferencija dve zemlje o tunelu održana je u četvrtak i na njoj je odlučeno da se odloži za godinu dana predviđeno zatvaranje tunela radi rekonstrukcije da bi se ublažio pritisak na prekogranične putne veze.

Tajani je rekao da je predviđeno zatvaranje od 15 sedmica radi rekonstrukcije, koje je trebalo da počne prošlog ponedeljka, a završeno 18. decembra, odloženo za septembar iduće godine.
Tajani je rekao da je sazvao sastanak prekograničnog odbora za 31. oktobar u Torinu.

Projekat proširenja tunela Mon Blan snažno podržavaju zajednice na severozapadu Alpa koje kažu da hitno mora da se obavi rekonstrukcija.

Tunel koji povezuje Pijemont u Italiji sa francuskim regionom Savoja zabranjen je za teška teretna vozila od 27. avgusta nakon zatvaranja francuskog autoputa A43 zbog pokretanja klizišta što dovodi do zagušenja saobraćaja u tunelu Mon Blan.
Francuski ministar saobraćaja Kleman Bo rekao je danas da će tunel  ponovo biti otvoren za teška teretna vozila do nedelje.

Komentari (0)

Evropa