Analize

Biračko mesto u Velikom Trnovcu drži ključ za proglašenje izbornih rezultata: Bitka za jedan mandat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/05/2022

-

18:29

Biračko mesto u Velikom Trnovcu drži ključ za proglašenje izbornih rezultata: Bitka za jedan mandat
Biračko mesto u Velikom Trnovcu drži ključ za proglašenje izbornih rezultata: Bitka za jedan mandat - Copyright AP/ Darko Vojinovic

veličina teksta

Aa Aa

I duže od mesec dana od izbora u Srbiji još nije sasvim izvesno kako će Skupština Srbije izgledati, a sporan je jedan mandat oko kojeg i dalje lome koplja Socijalistička partija Srbije i Koalicija Albanaca Doline. 

O sudbini ovog mandata na kraju je odlučivalo jedno biračko mesto u Velikom Trnovcu sa 1.089 glasača, potom Opštinska izborna komisija Bujanovca, ali je najavljena žalba. Rezultat je da će se čekati i konačna reč Republičke izborne komisije, a možda i odluka suda jer lider socijalista Ivica Dačić najavljuje i krivičnu prijavu zbog nepravilnosti na ovom biračkom mestu.

Ukoliko žalbe ne bude, a rok za to je je 72 sata od odluke Opštinske izborne komisije koja je doneta pre dva dana i kojom su odbačene primedbe socijalista, bio bi otvoren put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije.

Naime, nakon glasanja 3. aprila odlukom Upravnog suda poništeno je glasanje na biračkom mestu broj 6 u opštini Bujanovac koje se nalazi u Velikom Trnovcu. Sud je utvrdio da je na početku glasanja kontrolni listić kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima.

Potom su na ovom mestu izbori ponovljeni 28. aprila. Tada je od 1.089 upisanih na izbore, po podacima Crte izašlo 697 birača od kojih je svoj glas Koaliciji Albanaca Doline dalo 677. Kako je ovoj manjinskoj partiji za ulazak u parlament bilo potrebno svega nekoliko stotina glasova - ovim je ostvarila jedan mandat, i time za jedan smanjila broj poslanika Socijalističke partije Srbije.

I posmatračka misija Crte je na glasanju 28. aprila zabeležila incidenate koji su, kako su naveli,  "ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje". Kako se navodi u saopštenju ove NVO, viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta.  

"Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska. Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje. I ispred biračkog mesta zabeleženo je organizovano dovoženje i odvoženje birača tokom celog dana zbog čega su se stvarale i gužve na i ispred biračkog mesta", navela je Crta.

Posmatrači izbora u Velikom Trnovcu zabeležili su i tenzije i više verbalnih sukoba između članova biračkog odbora zbog čega je u jednom trenutku glasanje prekinuto na 25 minuta. 

Ipak, nakon izbora lider Koalicije Albanaca Doline Šaip Kamberi rekao da je uspeo da obezbedi još jedan mandat poslanika u Skupštini Srbije. Usledila je žalba SPS Opštinskoj izbornoj komisiji Bujanovca koja je odbila zahtev za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu zbog izbornih neregularnosti.

Nakon toga predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se žaliti na odluku OIK Bujanovac. Dačić u izjave za Danas tvrdi da je upisano da je glasao čovek za koga SPS ima potvrdu da nema važeća dokumenta.

"Čisto je, biće podneta i krivična prijava protiv člana biračkog odbora koji je zaokružio tog birača", naveo je Dačić.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja Skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town