Izbori 2022

Udruženje Građanske inicijative: Posebno ćemo pratiti izbornu kampanju

Komentari

Autor: FoNet

15/02/2022

-

21:23

Udruženje Građanske inicijative: Posebno ćemo pratiti izbornu kampanju
Udruženje Građanske inicijative: Posebno ćemo pratiti izbornu kampanju - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Građanske inicijative poručilo je danas "domaćoj i međunarodnoj javnosti da će zbog sve učestalijeg kršenja ljudskih prava posvetiti posebnu pažnju praćenju izborne kampanje" kako bi se procenilo da li su izbori slobodni, fer i demokratski, naglašavajući da "osnovno ljudsko pravo da biraš i budeš bira" predstavlja "drž demokratije".

"Međunarodni i domaći izveštaji već godinama ukazuju na postojanje ozbiljnih tendencija da atmosfera u kojoj se izbori organizuju ne dozvoljava građanima Srbije da donesu informisanu odluku o tome za koga će glasati", navodi se u saopštenju.

Udruženje konstatuje i da "izbori već godinama protiču uz primetnu funkcionersku kampanju, pritisak na birače, zloupotrebu državnih i javnih resursa u političke svrhe i nejednak tretman stranaka na vlasti i opozicije u medijima sa nacionalnom frekvencijom".

Organizacije civilnog društva, okupljene oko platforme Tri slobode, poručile su "na dan raspisivanja izbora" da će "o svim slučajevima kršenja osnovnih ljudskih prava, dosledno i redovno izveštavati, kako bi se stekla što realnija slika o toku izbornog procesa i poštovanja vladavine prava u predizbornom periodu".

Najavljeno je da će okupljene organizacije "slati dnevne izveštaje, organizovati nedeljne konferencije i posebno reagovati na sve napade na organizacije koje se bave monitoringom izbora". Prva konferencija za štampu najavljena je za ponedeljak, 21. februara u 12 časova. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town