Izbori 2022

Đilas: Pozvan sam iz kabineta Aleksandra Vučića, sastanak sutra u 16 časova

Komentari

Autor: Fonet

10/04/2022

-

12:22

Đilas: Pozvan sam iz kabineta Aleksandra Vučića, sastanak sutra u 16 časova
Đilas: Pozvan sam iz kabineta Aleksandra Vučića, sastanak sutra u 16 časova - Copyright Tanjug/Nenad Mihajlović, Darko Vojinović, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilasa saopštio je danas da je pozvan iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak koji će biti održan u predsedništvu Srbije u ponedeljak u 16 časova, a tema razgovora će biti situacija u Beogradu nakon izbora održanih 3. aprila.

"Naši predstavnici u GIK nastavljaju borbu za ponavljanje izbora na određenom broju izbornih mesta, ali treba biti svestan da i u slučaju da do toga dođe, s obzirom na stav pojedinih opozicionih stranaka da neće da sarađuju sa nama, neće biti moguće formirati vlast u Beogradu u skladu sa voljom koju su Beograđani pokazali na izborima", naveo je Đilas u pisanoj izjavi koju prenosi Fonet.

On je istakao da je zato jedino rešenje održavanje novih izbora koji bi morali da proteknu u drugačijoj atmosferi i bez nepravilnosti, koje su i ovoga puta zabeležene u velikom broju.

Podsetimo, predsednik Srbije je najavio da će uputiti poziv Draganu Đilasu i rekao da je "vreme da svi pokažu veće poštovanje jedni prema drugima".

"Moramo da razgovaramo i svi sebe moramo da menjamo i pokazujemo veće poštovanje jedni prema drugima", poručio je on.

Rekao je da mu je drago da je do sada pregledano na stotine izbornih džakova, iako je svima od prvog trenutka bilo jasno stanje. Podsetio je da je opozicija imala četiri puta više kontrolora, ali su naknadni zahtevi, kaže, "dečije bolesti naše demokratije i činjenica da u eri socijalnih mreža morate da se pravdate za rezultate".

Ukazao je da se desilo da u dva džaka SNS ima dva glasa manje.

Vučić je kazao da dan nakon što su završeni izbori treba krenuti sa bavljenjem idućim izborima i da bi bilo civilizovano da neki čestitaju pobednicima.

Neizvesna borba za mandate u Beogradu

Prva postizborna nedelja polako prolazi, a sitacija, barem kada je reč o glavnom gradu ostaje neizvesna i čak u vrsti limba u kojoj do kraja nije jasno sa čime sve raspolaže - ni opzicija, niti vlast. Stvari sada stoje tako da bi sve moglo da se razvije u nekoliko različitih smerova - obe strane imaju svoje adute i kalkulacije, ali isto tako imaju jednu komplikovanu situaciju pred sobom u pokušaju da sastave većinu koja bi bila stabilna pa makar bila i kratkotrajna ili oročena.

U gradski parlament, prema do sada raspoloživim podacima ulazi 110 odbornika, a prema trenutnim preliminarnim rezultatima koje je objavio GIK, raspored snaga izgleda tako da je SNS osvojio 48 mandata, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, Koalicija Moramo 13, SPS-JS 8, Koalicija NADA 7, a Zavetnici i Dveri-POKS imaju po četiri mandata. Ispod cenzusa je ostala lista Ajmo ljudi sa 2,8 odsto glasova.

Više o postizbornim kalkulacijama pročitajte u posebnom tekstu.

 

Komentari (0)

Talk of the town