Izbori 2022

Danas ponavljanje izbora u više gradova u Srbiji, glasa se i na četiri biračka mesta u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/04/2022

-

08:13

Danas ponavljanje izbora u više gradova u Srbiji, glasa se i na četiri biračka mesta u Beogradu
Danas ponavljanje izbora u više gradova u Srbiji, glasa se i na četiri biračka mesta u Beogradu - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Rade Prelić, Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika i 35 biračkih mesta za izbor predsednika Srbije danas će biti ponovljeni izbori, koji su prvobitno održani 3. aprila. I na nivou Beograda glasaće se ukupno na četiri biračka mesta.

Republička izborna komisija je na sednicama 6. i 8. aprila donela rešenja o ponavljanju izbora na onim biračkim mestima na kojima je rešenjem nadležnih lokalnih izbornih komisija glasanje poništeno. To glasanje trajaće od sedam sati ujutru do 20 časova.

Glasački listići za izbor narodnih poslanika biće roze boje, štampaće se 32.181, a listići za izbor predsednika biće tirkiz boje i njih će biti štampano 28.687.

Prema ranijoj odluci Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu, danas  će se na četiri biračka mesta u glavnom gradu ponoviti i glasanje za odbornike beogradske skupštine. Reč je biračkim mestima 31 i 49 u opštini Palilula, 39 u opštini Stari Grad i 106 u opštini Čukarica.

Na biračkim mestima 57 na Zvezdari i 7 u Rakovici ponovljeno glasanje biće održano 21. aprila.

Izborna tišina, uoči ponovljenih izbora, počela je 13. aprila u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, u večeras u 20 sati. Iako je glasanje tradicionalno nedeljom, ovo ponovljeno biće održano u subotu i to zbog propisa koji govore da je dozvoljen rok od najviše 10 dana od dana kada je RIK doneo rešenje o mestima na kojima će glasanje biti ponovljeno.

Građani takođe mogu da provere koje je tačno njihovo biračko mesto, i to uvidom u jednistven birački spisak.

I nevladina organizacija CRTA na svom portalu objavila na kojim se se sve biračkim mestima ponavljaju predsednički, a na kojim parlamentarni izbori. 

Predsednički izbori - ponovljeno glasanje

Parlamentarni izbori - ponovljeno glasanje

Lokalni izbori u Beogradu - ponovljeno glasanje

Komentari (0)

Talk of the town