Aktuelno iz kulture

Karijera duga pola veka: Provokativna izložba Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu

Komentari

Autor: Euronews

25/09/2023

-

21:39

Karijera duga pola veka: Provokativna izložba Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu
Karijera duga pola veka: Provokativna izložba Marine Abramović u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proteklog vikenda u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu otvorena je velika retrospektiva dela Marine Abramović, jedne od najznačajnijih umetnica performansa na svetu i prve žene kojoj je u 255 godina dugoj istoriji te prestižne institucije pošlo za rukom da ima samostalnu izložbu pod njenim okriljem.

Sa reputacijom umetnice koja ruši granice fizičke i mentalne izdržljivosti, provokativni radovi pozivaju publiku da u njima aktivno učestvuje. 

Tako jedan od ulaza na izložbu predstavlja rekonstrukciju jednog od njenih performansa - "Imponderabilia", koji podrazumeva da posetioci moraju da se provuku kroz uzak prolaz između dva potpuno naga modela.

Na konferenciji za štampu povodom otvaranja izložbe, Abramović je izjavila da je izuzetno srećna što svaki dan gleda novim očima, nakon što je početkom ove godine imala niz opasnih zdravstvenih problema.

profimedia

 

"Moj rad je tako tragičan, ali će sada biti zabavan", najavila je umetnica.

Otvaranju izložbe prisustvovale su brojne javne ličnosti, uključujući Kilijana Marfija, zvezdu filma "Openhajmer" i serije "Peaky Blinders", direktorku galerije Tejt Mariju Bolšo, umetnice Trejsi Emin i Korneliju Parker, kao i glumca Rasela Touvija.

Pola veka karijere

Tokom pet decenija duge karijere, Marina Abramović je stekla reputaciju širom sveta kao vodeća ličnost umetnosti performansa.

Srpska umetnica je izvršila ogroman uticaj na svet umetnosti spektakularnim delima, uključujući "Ritam 0" iz 1974. godine, kada je pozvala publiku da komunicira sa njom koristeći jedan od 72 predmeta na stolu ispred nje u prostoru za događaje u Napulju.

Dok su ljudi počeli pitomo - nudeći joj ružu ili poljubac - šestočasovni nastup se završio sa napunjenim pištoljem prislonjenom na njenu glavu.

Kasniji radovi, uključujući "Umetnik je prisutan" iz 2010. godine, održan u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, podstakli su gledaoce da preispituju sopstvene emocije dok su sedeli u tišini naspram umetnice, više od 700 sati.

profimedia

 

Odziv je bio zapanjujući, pošto je više od 1.500 pojedinaca iz svih sfera života učestvovalo u ovom zajedničkom iskustvu, često ganuti do suza, piše Euronews.

Koja dela se mogu videti u Kraljevskoj akademiji umetnosti?

Izložba predstavlja putovanje kroz Marinin rad, prikazujući ne samo predmete i rekvizite korišćene tokom njenih nastupa, već i riznicu fotografija i video zapisa.

Jedna od njenih najznačajnijih predstava, "Balkanski barok", postavljena na Venecijanskom bijenalu 1997. godine, zauzima istaknuto mesto na izložbi. U tom performansu, Abramović je danima sedela na gomili krvavih goveđih kostiju u beloj haljini, pokušavajući bezuspešno da ih očisti od krvi. Bio je to simbol stradanja na prostoru bivše Jugoslavije.

profimedia

 

U možda najzanimljivijem delu, "Kuća sa pogledom na okean", tri žene će zauzeti odvojene otvorene platforme na zidu galerije, 24 sata dnevno tokom 12 dana, posmatrajući dok su i same posmatrane, bez razgovora, pijući samo vodu. 

Aksel Ruger, sekretar i izvršni direktor Kraljevske akademije umetnosti, o značaju izložbe kaže: "Istina je, u Kraljevskoj akademiji nismo mnogo radili sa performansom u prošlosti, tako da je to potpuno novo poglavlje i za nas da to učinimo. Marina predaje štafetu na sledeću generaciju mladih performans umetnika, koji prave njihovu rekonstrukciju".

Retrospektiva radova Marine Abramović biće otvorena u Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu do 1. januara 2024.

Komentari (0)

Kultura