Aktuelno iz kulture

Preminuo književnik Miroslav Toholj

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2021

-

09:05

Preminuo književnik Miroslav Toholj
Preminuo književnik Miroslav Toholj - Copyright Printscreen YouTube/Ras Televizija

veličina teksta

Aa Aa

Srpski književnik Miroslav Toholj preminuo je juče, 23. jula, u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrdeno je Srni u porodici Toholj.

Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u Ljubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture.

Godine 1986. objavio je roman "Gospodar srca", za koji je dobio nagradu Udruženja književnika BiH za najbolje književno delo i nagradu Zajednice kulture grada Sarajeva.

Naredni Toholjev roman "Stid" bio je uvršten u najuži izbor za Ninovu nagradu.

Toholjeva dvotomna "Crna knjiga - patnje Srba u BiH 1992-1995." nagrađena je specijalnim priznanjem za izdavački poduhvat na Salonu knjiga u Novom Sadu 2001. godine.

Roman "Kuća Pavlovića" nagrađen je 2002. nagradom "Branko Ćopić", koju dodeljuje Ćopićeva zadužbina pri SANU. Knjiga pripovedaka "Mala Azija i priče o bolu" nagrađena je 2003. nagradom Zadužbine "Ivo Andrić", a "Venčanje u vozu" nagradom "Borisav Stanković" za najbolju knjigu proze objavljenu 2007. na srpskom jeziku. Roman "Zvona za Trojicu" nagrađen je nagradama "Svetozar Chorović" i godišnjom nagradom revije "Zbilja" 2012. godine.

Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje "Vukova nagrada" za "dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima". Nosilac je i Ordena Njegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.

Kraće vreme radio je kao saradnik u IP "Svjetlost". Od 1992. do 1997. živeo je na Palama, a tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske. Po okončanju rata, našao se na mestu generalnog direktora RTRS. Na prvim posleratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni, prenosi RTRS.

Komentari (0)

Kultura