Aktuelno iz kulture

Preminuo Petar Sarić, "pisac blage naravi i britke reči"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2023

-

13:04

Preminuo Petar Sarić, "pisac blage naravi i britke reči"
Preminuo Petar Sarić, "pisac blage naravi i britke reči" - Copyright Radosav Stojanović

veličina teksta

Aa Aa

Petar Sarić, profesor i pisac "blage naravi i britke reči, preminuo je juče, 3. oktobra 2023, u Kosovskoj Mitrovici.

"Vreme će tek pokazati značaj i snagu književne reči ovog velikog pisca koga kompetentna i čitalačka književna javnost smatra najvažnijim pripovedačem srpskog juga", stoji u saopštenju Udruženja književnika Srbije, čiji je Sariž bio član.

O njegovom stvaralaštvu su napisani mnogobrojni novinski članci, eseji i studije. Pored toga što su objavljena i dva zbornika radova, o delu ovog književnika odbranjena je i jedna doktorska disertacija.

Sarić je rođen 1937. godine u Banjanima, kod Nikšića, a od svoje dvadesete godine živeo je u Orahovcu, Prizrenu i Prištini. Nakon NATO bombardovanja 1999. i progona srpskog stanovništva, pisac ostaje na Kosovu, ali se sa porodicom seli na Brezovicu gde je živeo do svog poslednjeg dana.

Sarić je svoj radni vek počeo kao prosvetni radnik, da bi uskoro postao urednik prištinskog lista "Jedinstvo". Kao direktor NIJP "Panorama", zaslužan je za plodonosan period tokom kojeg je sa još nekoliko istaknutih autora razvio bogatu izdavačku delatnost.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja: "Lazar Vučković", "Gračanička povelja", "Meša Selimović" (za roman „Sara“), Vukova nagrada, "Zlatni krst kneza Lazara”, "Grigorije Božović”, "Borisav Stanković"...

Za njim ostaju zbirka poezije "Bele kletve“, kao i knjige koje će ostati da svedoče i o Sarićevom izuzetnom književnom rukopisu, i o sudbini i položaju srpskog naroda na Kosovu, njegovog nasleđa i kulture u ovim turbulentnim vremenima. To su, pre svega, romani: "Veliki ahavski trg", "Sutra stiže gospodar", "Dečak iz Lastve", "Petruša i Miluša", "Sara", "Mitrova Amerika" i "Klobuk".

Kako prenosi Kosovo onlajn, Petar Sarić će biti sahranjen u subotu, 7. oktobra, na Brezovici.

Komentari (0)

Kultura