Aktuelno iz kulture

Kids Fest najavio svoje ambasadore i predstavio bogat filmski program

Komentari

Autor: PR

06/10/2023

-

09:47

Kids Fest najavio svoje ambasadore i predstavio bogat filmski program
Kids Fest najavio svoje ambasadore i predstavio bogat filmski program - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Dečiji filmski festival Kids Fest predstavio je na konferenciji za medije tradicionalno svoje ambasadore, a u skladu sa sloganom "Tu sam sa drugarima" prvi put i dvojicu predstavnika, ujedno i dvojicu velikih prijatelja.

Podršku jedinstvenom dečijem filmskom festivalu, koji će se održati devetnaesti put u bioskopima širom Srbije dala su dva velika imena glumačke i muzičke scene Boris Pingović i Nebojša Dugalić. U prisećanju kako je odlazak u bioskop obeležio njihovo detinjstvo, amasadori 19. Kids Festa slažu se da je značaj velikog platna upravo u tome što neminovno daje drugačije iskustvo gledanja filma.

Nebojša Dugalić ističe da nema medija koji može da zameni bisokop: "Neuporediva je radost tog gledalačkog iskustva. Mislim da je to gledanje filma u bioskopima vremenom sačuvalo nešto od tog dečijeg doživljaja sveta, od tog detinjeg pogleda u svet i ta neka radost i čudo i čuđenje pred događajima se očuvalo i do danas. Gotovo da ne mogu da gledam film ako nema nečeg živog koje me podseća na ta neka vremena."

Boris Pingović ističe da se može prijateljevati bilo gde, pa i u virtuelnom svetu, ali da je in vivo uvek bolje.

"U tom zavodljivom bioskopskom mraku, po mom davnom sećanju, kada smo išli kao klinci, nalazili se i odlazili da gledamo specijalno neke filmove, a sećam se da je aktuelan bio Brus Li sjajno je što smo svi bili jedno. Svi smo bili Brus Li, svi smo bili jaki. Svi smo bili portagonisti koji su bili na strani pravde".

Festival se održava od 15. do 22. oktobra, a na konferenciji je najavljen i celokupan program festivala 19. Kids Festa koji će činiti 18 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, kao i prateće radionice. Prema rečima koordinatorke Milice Joksimović čar u ovim filmovima je što mogu da se gledaju na različite načine i u različitim uzrastima.

"Imamo neke filmove koje smo označili za najmlađu publiku od 4, 5 godine i one koje svrstavamo u tinejdžerski program, kao npr. film "Buntovnica" koji je osvojila nagradu na Sandens festivalu" Iako danšanjim generacijama bilo koja vrsta dostupnog ekrana omogućava gledanje filmova, idejni tvorac i direktor festivala Igor Stanković navodi da "ne bi smo smeli niti ćemo da odustanemo od bioskopa kao mesta susretanja Kao mesta prvog poljubca, prvog izlaska, držanja za ruku i svega onoga što je bilo i nekada." Podsetimo 19. KIDS FEST svečano će 15. oktobra u mts Dvorani otvoriti dečiji igrani film "Dnevnik Pauline P."

Komentari (0)

Kultura