Aktuelno iz kulture

Poznata indijska književnica na udaru zakona zbog govora održanog pre 13 godina

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2023

-

18:55

Poznata indijska književnica na udaru zakona zbog govora održanog pre 13 godina
Tanjug/AP/Altaf Qadri - Copyright Tanjug/AP/Altaf Qadri

veličina teksta

Aa Aa

Uz odobrenje visokog indijskog zvaničnika, pokrenut je krivični postupak protiv svetski poznate indijske književnice Arundati Roj (61), dobitnice Bukerove nagrade, zbog govora o Kašmiru koji je održala pre 13 godina, preneli su lokalni mediji.

Jedan aktivista iz Kašmira podneo je 2010. godine prijavu policiji nakon govora Rojeve i još troje boraca za ljudska prava na jednoj konferenciji, navodi se u izveštajima, prenosi Rojters.

Arundati Roj je žestoka kritičarka indijske politike u Kašmiru i protiv nje je 2010. godine podneta tužba, jer je tokom izlaganja na konferenciji rekla da sporna teritorija nije bila sastavni deo Indije.

Tanjug/AP/Altaf Qadri

 

Vinai Kumar Sakena, zamenik guvernera Nju Delhija koga je imenovala indijska vlada, dozvolio je delhijskoj policiji da pokrene krivični postupak protiv Rojeve i profesora Centralnog univerziteta u Kašmiru Šeika Šoukata Huseina zbog promovisanja neprijateljstva, iznošenja tvrdnji koje štete nacionalnoj integraciji i izazivanja uznemirenja javnosti, navodi se u izveštajima. 

Još jedan profesor i jedan tvrdokorni lider kašmirskih separatista, čija imena se takođe navode u tužbi, u međuvremenu su preminuli.

Rojeva (61) je 1997. godine osvojila Bukerovu nagradu za beletristiku i politička je aktivistkinja koja redovno objavljuje tekstove u indijskim i stranim publikacijama.Ovaj slučaj ponovo je izazvao zabrinutost za slobodu govora u Indiji pod vladom premijera Narendre Modija, ocenio je Rojters.

Komentari (0)

Kultura