Aktuelno iz kulture

Japansko-srpski festival filma otvara film "Mama, da li si to ti?" legendarnog japanskog reditelja Jođija Jamade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2023

-

14:21

Japansko-srpski festival filma otvara film "Mama, da li si to ti?" legendarnog japanskog reditelja Jođija Jamade
Japansko-srpski festival filma otvara film "Mama, da li si to ti?" legendarnog japanskog reditelja Jođija Jamade - Copyright Prinstscreen YouTube/松竹チャンネル/SHOCHIKUch

veličina teksta

Aa Aa

Deseto izdanje Japansko-srpskog festivala filma (JSFF), otvara film “Mama, da li si to ti?!”  jednog od najpoznatijih japanskih reditelja - Jođija Jamade, 8. novembra u bioskopu Cineplexx Galerija.

Ovo je dirljiva priča o majčinoj bezuslovnoj ljubavi koja izdržava test vremena i nudi dubok prikaz emocija i okolnosti koje okružuju savremenu porodicu. U rediteljskoj fotelji sedi Jođi Jamada, majstor pripovedanja o porodičnim odnosima i socijalnim prilikama u društvu. Film će zasigurno obeležiti i vrhunac slavne karijere japanske glumice Sajuri Jošinage i urezati njeno ime u istoriju japanske kinematografije.

“Mama, da li si to ti?!” će biti prikazan na JSFF-u u okviru takmičarske selekcije dugometražnog filmskog programa.

Plakat

 

Desti Japansko-srpski festival filma (JSFF) objavio je ovogodišnju zvaničnu takmičarsku selekciju, koja posetiocima pruža priliku da osete Japan kroz različite žanrove i formate na temu „Trajanje“.

"Confess To Your Crimes", Nobuo Mizuta

Subota, 11. novembar, Cineplexx Galerija, 18.00

Međunarodna premijera filma "Confess to Your Crimes" reditelja Nobua Mizute, prati uzbudljivu priču o Kođiju Udi (koga igra Kento Nakađima), koji nevojlno obavlja dužnost sekretara svog oca, ministra Seiđira Ude (Šiniči Cucumi), upletenog u skandal.

Kako radnja odmiče, film vešto prepliće priču koja ima univerzalan odjek, istražujući teme zloupotrebe moći, položaja, odgovornosti i granica do kojih su pojedinci spremni da idu kako bi zaštitili svoje nasleđe. "Confess to Your Crimes" majstorski prikazuje složene odnose i njihove uticaje na društvo.

"Sakana (The Fish Tale)", Šuiči Okita

Nedelja, 12. novembar, Cineplexx Galerija, 19.00

Srdačna priča prati razvoj mlade Mibo, naivnog autsajdera fascinirane svetom morskih dubina. Film zasnovan na autobiografiji Sakana-kuna ("čoveka-ribe"), TV ličnosti poznate po enciklopedijskom znanju o ribama, obeležio je ekscentričan i šarmantan performans Non Rene, čija interpretacija karakteristika ribe dolazi prirodno i s lakoćom, poput disanja.

Film je delo Šuičija Okite, japanskog majstora režije koji stvarnost pretače u jedinstvenu komediju, uz impresivnu glumačku ekipu koju čine Juja Jagira, najmlađi dobitnik nagrade za najboljeg glumca u istoriji Kanskog festivala, Non (Rena Nonen), Kaho, Haruka Igava i drugi.

"Decembar", Anšul Čouhan

Četvrtak, 9. novembar, Cineplexx Galerija, 18.00

Film u režiji Anšula Čouhana bavi se kontroverznom temom maloletnih prestupnika kroz priču o ponovnom sudskom postupku devojčici koja je osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva vršnjakinje koje je počinila sa sedamnaest godina.

Radnja filma se usredsređuje na sudsku dramu i priča je ispričana ne samo iz perspektive optužene, već i iz perspektive roditelja žrtve. Film se bavi moralnim i pravnim dilemama, istražujući sivu zonu između krivice i pravde.

"Tsugaru Lacquer Girl", Keiko Curoka 

Subota, 11. novembar, Jugoslovenska kinoteka, 20.30

Radnja ovog filma, mlade japanske rediteljke Keiko Curoke, smeštena je u grad Hirosaki. U želji da pomogne svom ocu, cugaru majstoru za lakiranje, posvećuje se porodičnom zanatu. Međutim, porodica ulazi u konflikte zbog očeve tvrdoglavosti kada je u pitanju nasledstvo zanatske radnje, dok je Mijako rastrzana između sopstvenih želja i porodične tradicije.

Tokom petodnevnog JSFF programa, od 8. do 12. novembra publika će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima najvećih japanskih produkcijskih kuća, kao što su Šočiku (Shochiku) i Nikacu (Nikkatsu).

Nekoliko domaćih filmova koji su imali svoje premijere prethodnih meseci i odneli značajne nagrade, biće prikazano u takmičarskom delu programa. To su filmovi: "Usekovanje", reditelja Siniše Cvetića, "Aurorin san", Dragane Jovanović, "Ovuda će proći put", Nine Ognjanović, "Da li ste videli ovu ženu?", reditelja Dušana Zorića i Matije Glušćevića i "Kristina", Nikole Spasića.

Ulaznice su dostupne na blagajnama Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS, već od 24. oktobra.

Komentari (0)

Kultura