Aktuelno iz kulture

Algoritam umetnosti: Nova izložba u Londonu proučava ljudsko stvaralaštvo kroz prizmu veštačke inteligencije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/10/2023

-

22:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Reči, klatna, planete… deo su izložbe umetničkog kolektiva "United Visual Artists" koja proučava ljudsko stvaralaštvo kroz prizmu veštačke inteligencije.

Smeštena na dva nivoa ispod zemlje u srcu Londona, ova izložba predstavlja fuziju svetlosnih efekata, zvukova i praznog prostora u betonskom podrumu koji podseća na lavirint.

AP Television News

 

Izloženo je osam novih umetničkih dela specijalno prilagođenih prostoru, koji su aktiviraju čula i pomeraju percepciju prostora i vremena.

Umetnici su se bavili različitim temama - od arhitekture, biologije i psihologije, do kvantne fizike i tehnologije. 

AP Television News

 

U središtu izložbe je "Polifonija" (Polyphony), koja istražuje isprepletenost ljudskog i životinjskog carstva kroz raznovrsne zvučne eksperimente koje je izvodio bioakustičar Berni Kraus. 

AP Television News

 

Pored centralnih umetničkih dela, izložena su i neka iz ranijeg opusa kolektiva, adaptirana specijalno za ovu izložbu. Na primer, "Present Shock II" projekat je koji je lansirao karijeru "United Visual Artists"-a, a napravljen je specijalno za turneju sastava Massive Attack pre tačno 20 godina. Rad dočarava kako veštačka inteligencija, uz učešće ljudi, obrađuje informacije u statističke podatke ili u novinske naslove, a sada je prati nova muzika koju je komponovao Robert Del Naja.

Komentari (0)

Kultura