Aktuelno iz kulture

Bliži se Međunarodni filmski festival Cinema City: Bogat filmski i muzički program u Novom Sadu i Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2023

-

09:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni filmski festival Cinema City predstaviće publici deset filmova iz celog sveta, okupljajući filmske stvaraoce, profesionalce i publiku i pružajući posetiocima kvalitetan internacionalni filmski program i poseban festivalski duh. 

U organizaciji udruženja Cinema City biće održano i drugo izdanje Con Konferencije od 25. novembra do 1. decembra u Novom Sadu na čak tri lokacije. 

Miloš Ignjatović, direktor Cinema City-a i Con Konferencije, za Euronews Srbija najavljuje da festival počinje 25. novembra i traje do 1. decembra u Novom Sadu, a da će gotovo kompletan program, ali bez repriza, zatim biti prikazan na Dorćol placu od 3, 4. i 5. decembra. 

"Imamo punih 10 festivalskih dana za 10 filmova koji su birani sa velikom pažnjom i ljubavlju našeg selektora Petra Protića. Trudili smo se da to bude svetska panorama, da obuhvatimo sve kontinente, svu raznolikost svetskog filma, koji posetioci komercijalnih bioskopa danas, nažalost, ne mogu da vide", kaže Ignjatović. 

Plakat

 

Direktor Cinema City kaže da je nekada bilo potpuno normalno u bioskopima gledati i filmove koji nisu iz Holivuda, ali da je danas bioskopska ponuda uglavnom namenjena tinejdžerima. 

"Mi smo napravili svetsku panoramu i čućemo veliki broj jezika - persijski, kineski, ruski, španski, francuski... Publika se možda malo ulenjila od engleskog i sve gledamo na engleskom ili na našem jeziku, a različite kulture donose različite boje u filmu", ističe Ignjatović. 

Paralelno će biti održana i Con Konferencija kao mesto dijaloga, diskusije i "generalnog unapređenja branše koja se bavi događajima, festivalima i kreativnim industrijama", najavljuje naš sagovornik. 

"Okupićemo najjače koncertne promotere iz regiona, ljude koji stoje iza velikih koncerata. Imaćemo festivalski panel koji je fokusiran na međunarodne tokove i budućnost festivala. Kuriozitet je da imamo gosta iz Ulan Batora, iz Mongolije. Pričaćemo sa menadžerima bendova, o njihovim iskustvima", objašnjava Ignjatović.

Con Konferencija neće se baviti samo muzikom, nego i filmskim festivalima, ali i vizuelnim umetnostima, a posetioce očekuje i bogat koncertni program. Nastupaju Kanda Kodža i Nebojša, E-Play, Nikola Vranjković, Obojeni program i M.O.R.T. 

"Posebno bih izdvojio tri mlada benda, jer nam je bitno da scena nastavlja da se obnavlja i da živi. Moj favorit je Bagremov med, a tu su i Sin Sikas i Viva Vops", zaključuje naš sagovornik.

Komentari (0)

Kultura