Aktuelno iz kulture

Muzej u Velikoj Britaniji proglasio rimskog imperatora Elagabala za transrodnu osobu

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2023

-

19:44

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Britanski Muzej Severnog Hartfordšira od nedavno tretira rimskog cara Elagabala kao transrodnu osobu i u opisima kod eksponata posvećenim tom vladaru, ubuduće će imati odrednice ženskog roda, piše Euronews.

Muzej se poziva na antičke zapise u kojima se tvrdi da je Elagabal, koji je vladao u periodu između 218. i 222. godine nove ere, pre nego što će biti ubijen u 18. godini života, nosio žensku odeću i želeo da mu se obraćaju kao "dami".

Odluka je doneta nakon dugih akademskih diskusija o rodnom identitetu tog vladara, a muzej je prethodno konsultovao LGBT ogranak trgovinskog sindikata o najboljim praksama.

Informacije o politici Muzeja Severnog Hertfordšira ukazuju da će zamenice koje se koriste na opisima eksponata biti one koje je "dotična osoba možda koristila za sebe" ili koja god zamenica "retrospektivno, odgovara".

Elagabal, koji je rođen i živeo u Siriji, pre nego što je došao na rimski presto u 14. godini života, smatra se jednim od najkontroverzijih careva Rimske imperije.

"Bio je poznat i po tome što se oženio muškarcem, kočijašem i bivšim robom Hjeroklem, a voleo je da mu se obraćaju kao Hjerokleovoj ženi ili ljubavnici. Car je takođe navodno često nosio perike i šminku, a preferirao je da ga nazivaju 'gospodaricom' ('Domina', lat.). Čak je nudio ogromne sume novca bilo kom lekaru koji bi mogao da mu da ženske genitalije", objašnjeno je na zvaničnom sajtu.

Nove smernice o transinkluzivnoj praksi u muzejima Velike Britanije nedavno je objavio i Istraživački centar za muzeje i galerije Univerziteta u Lesteru. 

Takvu odluku su pozdravili zagovornici prava LGBT osoba, ali su ih neki komentatori u britanskoj kritikovali, što je znak da debata o trans pravima i dalje izaziva podele.

Komentari (0)

Kultura