Aktuelno iz kulture

U četvrtak otvaranje izložbe "Mi, životinje" - Kolekcije umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

17:09

U četvrtak otvaranje izložbe "Mi, životinje" - Kolekcije umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića
U četvrtak otvaranje izložbe "Mi, životinje" - Kolekcije umetničkih fotografija Aleksandra Damnjanovića - Copyright Aleksandar Damnjanović/Galerija "Nikola Radošević"/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Svečano otvaranje izložbe fotografija Aleksandra Damnjanovića će se održati 7. decembra 2023. u 20 časova u Galeriji "Nikola Radošević", u Uskočkoj 5. Osim što će posetioci imati priliku da uživaju u originalnim radovima, biće promovisan i kalendar za 2024. godinu koji donosi sve fotografije iz ove kolekcije uz inspirativne citate i tekstove autora.

Izložba "Mi, životinje" nije samo umetnički događaj već i poziv na akciju. Kroz pažljivo postavljene figurice životinja, Damnjanović nas vodi na putovanje kroz njegovu viziju prirode, postavljajući pitanja o našem mestu u njoj. Fotografije nisu samo vizuelno zadivljujuće već i snažno edukativne, pozivajući posmatrače na razmišljanje o ekološkim izazovima i potrebi za očuvanjem biodiverziteta.

Katarina Nikolić, istoričarka umetnosti, u svom tekstu o izložbi navodi:

"Kao lajtmotiv ističe se fotografija ljudske šake, po kojoj se naziru tragovi zemlje, a koja istovremeno nežno ali čvrsto pridržava šimpanzu. Metaforički civilizacijski susret čoveka i životinje, u večnom zagrljaju, briše granice i oni jedno drugom postaju sklonište i utočište".

Aleksandar Damnjanović, učenik Nikole Radoševića, osnivača Galerije "Nikola Radošević," ističe se kao jedini FEP (Federation of European Professional Photographers) sertifikovani fotograf iz klase IVAS akademije, kao i jedini na ovim prostorima. Njegov rad ne samo da odražava visok nivo profesionalizma već i umetničke izuzetnosti. Fotografija znači pisanje svetlošću, a on svojim delom otkriva duboki dijalog između svetlosti i života. 

Njegova dela ne samo da privlače vizuelnom lepotom već i podstiču na duboko promišljanje o odnosu između čoveka i prirode.

Aleksandar Damjanovic

Komentari (0)

Kultura