Aktuelno iz kulture

Slike svemira pretočene u zvuk: Kako "zvuči" srce naše galaksije Mlečni put?

Komentari

Autor: CBC

13/12/2023

-

07:25

Slike svemira pretočene u zvuk: Kako "zvuči" srce naše galaksije Mlečni put?
Slike svemira pretočene u zvuk: Kako "zvuči" srce naše galaksije Mlečni put? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Muzika ima moć da nas prenese u drugo vreme i prostor, a dela jedne kompozitorke iz Montrela približavaju nam duboki svemir.

Sofi Kastner je na osnovu podataka koje je o našoj galaksiji Mlečni put prikupila američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) napravila kompoziciju "Where Parallel Lines Converge". 

Umetnica je uz pomoć podataka koje su prikupili teleskopi "Habl", "Čandra" i "Spicer" kreirala tonove na sedam instrumenata, a analizu joj je olakšala naučnica Kimberli Arkand, stručnjak za vizualizaciju.

"Mi smo matematički mapirali slike, a piksele prevodili u zvukove", objasnila je Arkand, inače stručnjak iz Nasine "Čandra" opservatorije, za kanadski CBC.

Stvaranje značenja iz kosmičkog haosa

Arkand kaže da je na ideju da se podaci dobijeni uz pomoć teleskopa prevedu u zvuk najpre došla njena koleginica Vanda Dijaz, astronomkinja, koja je promenila svoj pristup doživljaju kosmoa, nakon što je izgubila vid.

Ideja je izrasla u "Svemir zvuka" (Universe of Sound) projekat čiji je cilj da se razumevanje svemira učini dostupnijim svim ljudima. 

Jedan od rezultata je "Where Parallel Lines Converge", odnosno zvučno prikazivanje kompozitne slike centra naše galaksije Mlečni put. Komad je triptih i opisuje tri astronomska objekta ili momenta na slici: binarni sistem zvezda, lučno galaktičko vlakno (filament) i supermasivnu crnu rupu Strelac A*. 

Kastner kaže da joj je ovaj projekat pomogao da shvati da njen umetnički rad nije tako daleko od nauke.

"Kao ljudi se uvek trudimo da pronađemo smisao u svetu, a jedan od načina na koji to radimo je kroz umetnost. Zašto onda nauka i umetnost ne bi bili povezani", kaže ona.

Komentari (0)

Kultura