Aktuelno iz kulture

Pesma zbog koje se svet zaljubio u k-pop: Kako je "Gangnam Style" pokorio YouTube i planetu

Komentari

Autor: Euronews

21/12/2023

-

19:09

Pesma zbog koje se svet zaljubio u k-pop: Kako je "Gangnam Style" pokorio YouTube i planetu
Psy - Copyright Prinstscreen YouTube/officialpsy

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što će BTS bend početi da osvaja top liste, "Parazit" redom osvaja nagrade na filmskim festivalima i ceremonijama, a "Squid Game" obara rekorde striming platformi, svet se sa korejskom pop kulturom upoznao preko jedne pesme - "Gangnam Style", repera PSY. Taj muzičar je pre te 2012. godine bio praktično nepoznat na globalnoj sceni, iako je tada već imao pet albuma iza sebe i pripremao šesti, koji je bio namenjen lokalnoj publici.

Međutim, zarazna pesma koja na šaljiv način opisuje posetioce najelitnijeg dela Seula - četvrti Gangnam i neodoljiv spot, doneli su mu milione obožavalaca širom sveta. 

Preko noći "Gangnam Style" postao je viralan, a mnogi su na društvenim mrežama oponašali prepoznatljivu koreografiju koja ga je pratila, piše Euronews.

Pesma je objavljena na YouTube-u 15. jula 2012. godine i za dan stekla pola miliona pregleda, a zatim je u proseku do 3. septembra, video dnevno dobijao pet miliona novih pregleda. Tada je prestigao je prethodno najgledaniji YouTube - pesmu Džastina Bibera "Baby" iz 2010. godine, a na današnji dan 2012. godine, dostigao dotad neosvojen rekord - milijardu pregleda na toj platformi. 

profimedia

 

Bio je to značajan trenutak, koji je označio prekretnicu u politici južnokorejske vlade usmerene na širenje "mekog uticaja" kroz "Haliu", odnosno njihovu kulturu kao izvozni proizvod. U čast ove pesme, Seul je u Gangnamu podigao skulpturu koja predstavlja prepoznatljiv položaj ruku iz koreografije pesme i to ispred tržnog centra, u kom je delimično sniman spot. 

Pored toga, "Gangnam Style" pokrenuo je trend snimanja omaža popularnim videima na društvenim mrežama, koji su danas standard na TikToku, Instagramu i drugim platformama. 

Taj video danas ima neverovatnih 4,98 milijardi pregleda, ali je tek 11 na listi najgledanijih. Na prvom je sada "Baby Shark Dance" - dečja pesma koja ima 13,78 milijardi pregleda.

Komentari (0)

Kultura