Aktuelno iz kulture

Mediji: Srbija uzbudljivo vrelo muzičkog talenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2024

-

14:36

Mediji: Srbija uzbudljivo vrelo muzičkog talenta
Mediji: Srbija uzbudljivo vrelo muzičkog talenta - Copyright Ben Houdijk

veličina teksta

Aa Aa

Do sada najzapaženiji nastup udružene srpske muzičke scene na prestižnom evropskom festivalu – učešće rekordnog broja muzičara, muzičkih profesionalaca iz Srbije i platforme Serbia creates music.

Muzičari Lenhard Tapes, Iva Lorens i sastav Skier & Yeti predstavili su Srbiju u okviru do sada najvećeg nastupa naše muzičke industrije na prestižnom evropskom festival Eurosonic Nordeslag, koje su sada već tradicionalno podržali nacionalna platforma Srbija stvara i Radio Beograd. Pored toga, na ovogodišnjem holandskom festivalu predstavio se i najveći broj muzičkih profesionalaca iz Srbije do sada.

Nastup naših umetnika pratio je veliki broj evropskih i svetskih muzičkih profesionalaca, predstavnika festivala i medija koji su dali veoma pozitivne recenzije. Centralni Euronews nastup Ive Lorens uvrstio je među najzapažnije na ovogodišnjem Eurosoniku:

“Srpska kantautorka bazira svoju muziku na zvuku 80-tih dok se samouvereno šepuri pozornicom. Njen snažan glas i uglađena pop produkcija dokazuju da je Srbija i dalje uzbudljivo vrelo muzičkog talenta“.

"Srpska muzičarka Iva Lorens pred okupljenim čelnicima muzičke industrije izvela je na svom maternjem jeziku, pesme 'Udarci' i 'Hej (Nisi Više Isti)' - ura za Shazam! – koje imaju dah elektropopa i koji prodire kroz jezičku barijeru. Jedna od pesama koju Shazam ne može da identifikuje zvuči kao usporena pesma „Sweet Child Of Mined“ i pravi je kec iz rukava“, navodi prestižni britanski mediji Hot Press.

Printskrin/Instagram/ivalorens

 

“Skier & Yeti - Daleko najapsurdniji nastup na Eurosoniku, jer ko koristi svoje skije kao bas i električnu gitaru? Ne događa se često ni da pravi Jeti sedne za bubanj. Skijaš i Jeti: zakleti neprijatelji, moglo bi se reći. Ipak, muzička simbioza je vredna divljenja. Prekrasan nastup koji se neće brzo zaboraviti”, navodi portal Make a Fuzz, dok za nastup Lenharda Tapesa ističu:

“Naoružan vokmenima, kasetama i opremom za efekte, počinje da se kreće između plemenskih, tradicionalnih zvukova i belog šuma. On se predano baca na svoju opremu, kao da je u sopstvenoj fabrici muzičkih mašina, kada se odjednom začuje glas pevačice Svetlane Spajić, koja, zaneseno izvodi tradicionalne pesme, zajedno čineći sve fascinantniju predstavu.”

Predstavnici platforme Srbija stvara muziku predstavili su srpsku muzičku industriju i njene potencijale za razvoj učešćem na panelu "Western Balkans: from a concrete utopia towards concrete opportunities”, zajedno sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije, takođe učešćem u okviru “networking” segmenta ali i kao jedan od domaćina na događaju na kojem su se predstavile sve države Centralne i Istočne Evrope.

Aleksa Savulov

 

U profesionalnom segmentu, u okviru ESNS Exchange programa koji je trenutno najveći evropski projekat za podršku mladim i tek nadolazećim muzičkim zvezdama, ove godine se EXIT festivalu pridružio i Arsenal fest, dok su od profesionalaca iz industrije na festivalu prisustvovali i Lovefest, Kontakt Showcase, Kontra Rights, Radio Beograd, Euronews.

Ben Houdijk

 

Eurosonic Nordeslag je muzička platforma koja se u formi festivala i konferencije održava svakog januara u holandskom gradu Groningenu, okupljajući više od 4.000 profesionalaca iz festivalske industrije kojima predstavlja evropske bendove i izvođače koji su u prethodnoj godini ostavili trag u muzičkoj industriji. Nacionalna platforma „Srbija stvara“ prethodnih je godina podržala i nastupe Konstrakte , kao i bendova Maika i Buč Kesidi na festivalu Eurosonic.

Komentari (0)

Kultura