Aktuelno iz kulture

Palestinac mogući predstavnik Islanda na Evroviziji: Učešće ove zemlje na takmičenju pod znakom pitanja zbog Izraela

Komentari

Autor: Euronews/Theo Farrant

26/01/2024

-

16:52

Palestinac mogući predstavnik Islanda na Evroviziji: Učešće ove zemlje na takmičenju pod znakom pitanja zbog Izraela
Palestinac mogući predstavnik Islanda na Evroviziji: Učešće ove zemlje na takmičenju pod znakom pitanja zbog Izraela - Copyright Prinstscreen YouTube/Bashar Murad, eurovision.tv

veličina teksta

Aa Aa

Palestinski pevač Bašar Murad zvanično je imenovan za kandidata na preliminarnom takmičenju za predstavnika Islanda na pesmi Evrovizije. Murad, poznat po tome što se kroz svoju muziku bavi temama kao što su izraelska okupacija i rodna ravnopravnost na Bliskom istoku, biće među deset umetnika koji se bore za mesto u polufinalu Songvakepnin 2024, islandskog nacionalnog takmičenja.

Trenutno u Jerusalimu, 30-godišnji pop umetnik sarađivao je sa bivšim predstavnicima Islanda na Evroviziji - Hatari, pank rok grupom poznatom po svom otvorenom protivljenju prisustvu Izraela na palestinskim teritorijama tokom takmičenja održanog u Izraelu 2017. godine.

Uoči takmičenja 2017, Hatari je dospeo na naslovne strane zbog svojih političkih izjava o izraelskoj okupaciji Palestine, što je izazvalo upozorenje Jona Ola Sanda, izvršnog supervizora Evropske radiodifuzne unije (EBU), upozoravajući da se ne pomeraju granice tolerancija EBU-a.

Prinstscreen YouTube/Svikamylla Ehf.

 

Uprkos upozorenju, tokom finala, članovi Hatarija istakli su transparente i palestinske zastave kada je objavljen rezultat teleglasanja za Island. EBU je na kraju kaznio Island zbog kršenja propisa takmičenja.

Da li će se Island takmičiti ove godine?

Sve oči su uprte su u Songvakepnin ove godine, zakazan za februar i mart, gde će pobednik, u konsultaciji sa islandskim emiterom RUV, odrediti da li će zemlja učestvovati na Evroviziji 2024.

Pozadina ove odluke uključuje značajan pritisak na RUV da ili pozove Izrael na povlačenje sa Evrovizije 2024. ili da razmotri potpuni bojkot.

Islandsko društvo pisaca i kompozitora (ISAC) snažno se zalagalo za bojkot ukoliko Izrael ne bude diskvalifikovan, odražavajući mišljenje koje je odjeknulo kod skoro 10.000 Islanđana koji su potpisali peticiju (oko 2,5 odsto stanovništva zemlje) za diskvalifikaciju Izraela.

Takođe, preko 1.400 finskih umetnika udružilo se sa islandskim muzičarima u pozivanju na isključenje Izraela sa Evrovizije, navodeći navodne ratne zločine u Gazi.

Zahtev je praćen pretnjom da će Finska radiodifuzna kompanija (Ile) bojkotovati i uzdržati se od podnošenja finske prijave, ako Izraelu ne bude zabranjeno takmičenje koje je zakazano za maj u švedskom gradu Malmeu.

"Nije u skladu sa našim vrednostima da zemlja koja čini ratne zločine i nastavlja vojnu okupaciju dobije javnu pozornicu da uglađuje svoj imidž u ime muzike", navodi se u finskoj peticiji koju su potpisali umetnici, muzičari i profesionalci muzičke industrije, prenosi Euronews.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura