Aktuelno iz kulture

"Europa nostra" objavila listu najugroženijih spomenika i baštine: U užem izboru i jedna građevina iz Srbije

Komentari

Autor: Europa nostra

02/02/2024

-

13:06

"Europa nostra" objavila listu najugroženijih spomenika i baštine: U užem izboru i jedna građevina iz Srbije
"Europa nostra" objavila listu najugroženijih spomenika i baštine: U užem izboru i jedna građevina iz Srbije - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Grupa za očuvanje kulturnog nasleđa "Europa nostra" i Evropska investiciona banka (EIB) objavile su užu listu najugroženije kulturne baštine na kontinentu za 2024. godinu, od kojih će se sedam naći u programu koji teži da zaštiti evropsko nasleđe od rušenja, zanemarivanja i ratova.

Jedno od tih mesta je Dom JNA u Šapcu, izgrađen 1962. u modernističkom stilu, za koji ove organizacije tvrde da je u riziku od prodaje zgrade investitoru, koji bi mogao da ga sruši i na tom mestu napravi komercijalne ili stambene objekte.

 

 

Kao jedan od primera arhitektonske i kulturne simbioze 20. veka, Dom Jugoslovenske narodne armije u Šapcu sjedinjuje zapadnoevropske uticaje u specifičnom jugoslovenskom kontekstu.

"Aktuelni napori da se objekat zaštiti i obnovi u skladu su sa širim evropskim inicijativama posvećenim očuvanju kulturne baštine i podsticanju međukulturnog razumevanja. Očuvanje Doma JNA u Šapcu prevazilazi obavezu prema lokalnoj zajednici, ono predstavlja posvećenost očuvanju raznovrsne kulturne baštine Evrope i negovanje naše zajedničke istorije“, navodi se u saopštenju.

Savetodavni panel istakao je da "ovo značajno mesto treba da bude obnovljeno i stavljeno u funkciju društvenog i kulturnog centra za buduće generacije".

U užem izboru ukupno jedanaest lokacija

U užem izboru evropskih instituta našlo se jedanaest lokaliteta, a među njima i grčka Kikladska ostrva, arhipelag koji uključuje poznate turističke destinacije kao što su Mikonos i Santorini, navodi se na sajtu programa "Seven Most Endangered".

Palati iz 17. veka u Štinortu, u severoistočnoj Poljskoj, čiji je bivši nemački vlasnik pogubljen zbog svoje uloge u pokušaju atentata na Hitlera 1944. godine, nedostaje 30 miliona evra potrebnih da se završi rekonstrukcija. 

U Jermeniji, radi se na sprečavanju urušavanjana srednjovekovne tvrđave Amberd, na vrhu planine, ali joj je potrebna veća međunarodna podrška kako bi se osiguralo da ta struktura može biti ojačana.

Sinagoga iz 18. veka u Sijeni, u Italiji, koja je dugo bila popularna turistička atrakcija zbog svog rokoko stila, verovatno se ne bi našla na ovoj listi da nije oštećena u zemljotresu 2023. godine.

Osim navedenih, na užoj listi ugroženih baština našla se crkva u Milanu, dve lokacije u Turskoj i po jedna u Francuskoj, Belgiji i Albaniji.

Predstavljamo vam užu listu ugroženih lokaliteta prema izboru "Europa nostra":

  • Arheološki lokalitet Zidine luke (Muret e Portës) u Draču, Albanija
  • Istorijski i kulturni rezervat Amberd, Jermenija
  • Južna palata (Palais du Midi), Brisel, Belgija
  • Kuće radničke klase(courées), Rube-Turkoan, Francuska
  • Kikladska ostrva (a naročito Sifnos, Serifos i Folegandros), Grčka
  • Crkva svetog Petra u Milanu, Italija
  • Sinagoga u Sijeni, Italija
  • Palata Stinert, severna Mazurija, Poljska
  • Dom JNA u Šapcu, Srbija
  • Grčka pravoslavna crkva Svetog Đorđa, Altinezu, provincija Hataj, Turska
  • Gvozdena kapija Antiohije, Antakija, provincija Hataj, Turska
  • Komentari (0)

    Kultura