Aktuelno iz kulture

Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" Narodnog pozorišta u Prištini

Komentari

Autor: Tanjug

06/02/2024

-

10:08

Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" Narodnog pozorišta u Prištini
Održana beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" Narodnog pozorišta u Prištini - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska premijera predstave “Top je bio vreo” Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je sinoć u pozorištu Atelje 212. 

Novi projekat je rađen prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Ivane Dimić i u režiji Nenada Todorovića, nekadašnjeg upravnika NP Priština.

U pitanju je prva pozorišna postavka romana "Top je bio vreo", koji je osvojio nagradu "Meša Selimović", dok je snimljen poznat film 2015. godine u režiji Slobodana Bobana Skerlića.

Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

U veoma mučnoj, brutalnoj i nadasve potresnoj predstavi o užasima rata igra velika glumačka ekipa: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Autorski tim čine scenograf Samuel Mgolombane, kostimograf  Jelisaveta Tatić Čuturilo, dizajner svetla Nikola Zavišić, scenski govor - Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret - Anka Gaćeša Kostić.

Autor romana "Top je bio vreo" Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva.

Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča, a po njegovim delima postavljene su četiri predstave u Srbiji, kao "Osama" i "Feliks" u Zvezdara teatru. Bio je jedan od scenarista TV serija "Žigosani u reketu", "Senke nad Balkanom", "Državni službenik".

Tanjug/Sava Radovanović

 

Autor dramatizacije Ivana Dimić je srpski pisac, prevodilac, dramaturg, bivši upravnik Ateljea 212. Napisala je pet zbirki kratkih priča, dva romana, šest originalnih drama, više televizijskih scenarija i pozorišnih dramatizacija. 

Dimić je dobitnica mnogih književnih i pozorišnih nagrada, među kojima je i NIN-ova za roman "Arzamas“ (2016), po kome je i napisala dramu za produkciju Zvezdara teatra.

Komentari (0)

Kultura