Aktuelno iz kulture

Krstić: Rešavanje zahteva muzičara je već u postupku realizacije

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

15:19

Krstić: Rešavanje zahteva muzičara je već u postupku realizacije
Tanjug/Nebojša Babić - Copyright Tanjug/Nebojša Babić

veličina teksta

Aa Aa

Darko Krstić, v.d. direktora Beogradske filharmonije izjavio je danas da je rešavanje problema na koje su članovi orkestra ukazali pred početak koncerta na Kolarcu, "već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta".

"Povodom izjave koja je u ime orkestra Beogradske filharmonije pročitana pre koncerta Beogradske filharmonije održanog 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, želim da ukažem na činjenicu da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta", istakao je Kostić.

Koncert je počeo obraćanjem muzičara, koji su, između ostalog naveli da je "i posle više od dve godine od smrti Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija u v.d. statusu", da svoj stogodišnji jubilej "slavi sa najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu", sa "sramno malim budžetom", bez direktora, bez obnovljene koncertne uniforme već 10 godina "i bez čvrstih uverenja da će se zidati naša nova dvorana".

Krstić je ukazao da je, što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, završen je projekat za građevinsku dozvolu, pa će se nakon dobijanja dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za sedam-osam meseci krenuti u gradnju, navedeno je u saopštenju Filharmonije.

On je, dodao da će, što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture.

"Svi su saglasni da su plate u kulturi male, tako da je na nivou ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi. Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari 'kucanje na otvorena vrata', za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju", zaključio je Krstić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura