Aktuelno iz kulture

Italijanski ministar: Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala

Komentari

Autor: Tanjug

28/02/2024

-

09:19

Italijanski ministar: Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala
Italijanski ministar: Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski ministar kulture Đenaro Sanđulijano poručio je da Izrael neće biti isključen sa ovogodišnjeg Bijenala u Veneciji, nakon što su hiljade umetnika potpisale onlajn peticiju da se ne dozvoli učešće Izraela zbog optužbi za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze.

"Neprihvatljiv je i sramotan diktat onih koji misle da su nosioci istine i sa arogancijom i mržnjom misle da mogu ugroziti slobodu misli i kreativnog izražavanja u demokratskoj, slobodnoj naciji kao što je Italija", naveo je Sanđulijano, prenosi ANSA.

Dodao je da Izrael, "ne samo da ima pravo da izrazi svoju umetnost, već ima i dužnost da svedoči o svom narodu upravo u ovakvom trenutku kada su ga hladnokrvno napali nemilosrdni teroristi".

"Bijenale će uvek biti prostor slobode, susreta i dijaloga, a ne prostor cenzure i netolerancije", poručio je italijanski ministar.

Peticiju za isključenje Izraela pokrenula je grupa "Art Not Genocide Alliance" (ANGA), navodeći da bi svako zvanično predstavljanje Izraela na međunarodnoj kulturnoj pozornici značilo potvrdu izraelske politike i "genocida" u Pojasu Gaze.

ANGA podseća da je ranije bilo zabranjeno učešće Južne Afrike zbog politike aparthejda, kao i Rusije nakon napada na Ukrajinu.

Ovogodišnji Bijenale pod sloganom "Stranci svuda", na kojem će učestvovati umetnici iz 90 zemalja, biće održan od 20. aprila do 24. novembra. 

Komentari (0)

Kultura