Aktuelno iz kulture

Tvorac koncepta "živih instalacija" stiže u Beograd: Jan Fabr gost Instituta za umetničku igru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/02/2024

-

14:11

Tvorac koncepta "živih instalacija" stiže u Beograd: Jan Fabr gost Instituta za umetničku igru
Tvorac koncepta "živih instalacija" stiže u Beograd: Jan Fabr gost Instituta za umetničku igru - Copyright Institut za umetničku igru

veličina teksta

Aa Aa

Jan Fabr, multidisciplinarni umetnik iz Belgije koji uživa međunarodni ugled jednog od najinovativnijih i najsvestranijih ličnosti savremene umetničke scene, će biti gostujući profesor Instituta za umetničku igru u Beogradu u martu 2024. godine.

Tom prilikom će biti promovisana i njegova knjiga "Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka" u izdanju Instituta za umetničku igru.

U periodu od 18. do 28. marta 2024. sa studentima svih nivoa studija Instituta za umetničku igru će raditi i profesori Stela Hotlel i Konor Doerti koji su deo grupe "Jan Fabre Teaching Group", koja obučava nove generacije izvođača.

Promo

 

Promocija knjige"Od akcije do glumačke interpretacije – Smernice Jana Fabra za izvođača XXI veka" biće organizovana 27. marta u 12.00 časova u Svečanoj Sali Instituta. (Bulevar vojvode Mišića 43), kada će mu biti uručeno i specijalno priznanje.

Jan Fabr (Antverpen, 1958) diplomirao je na Opštinskom institutu za dekorativnu umetnost i Kralјevskoj akademiji lepih umetnosti. Poznat je u zemlјi i inostranstvu kao jedan od najinovativnijih i najsvestranijih umetnika svoje generacije. Tokom proteklih 30 godina producirao je radove kao pozorišni stvaralac, autor i vizuelni umetnik. Fabr je poznat po tome što je proširio horizonte svakog žanra na koji primenjuje svoju umetničku viziju.

Promo/Carlotta Manaigo

 

Važi za jednog od najsvestranijih umetnika na međunarodnoj sceni. On pravi raskid sa konvencijama savremenog pozorišta uvođenjem koncepta "izvođenja u realnom vremenu" – koji se ponekad naziva i "žive instalacije" – i istražuje radikalne koreografske mogućnosti kao sredstvo oživlјavanja klasičnog plesa. Fabr je pisao sopstvene drame od 1975. iako su prvi put izvedene tek 1989. godine. Nјegovi tekstovi čine izuzetnu kolekciju minijatura sa veoma otvorenim stilom pisanja i odražavaju Fabrov koncept pozorišta kao sveobuhvatne forme umetnosti u kojoj dijalog funkcioniše pored drugih elemenata kao što su ples, muzika, opera, performans i improvizacija.

Haos i disciplina, ponavlјanje i ludilo, metamorfoza i anonimnost su neizostavni sastojci Fabrovog pozorišta.

Pored vekovnih rituala i filozofskih pitanja, Fabr se bavi i temama poput nasilјa, požude, lepote i erotike. Telo u svim njegovim oblicima bilo je predmet njegovih istraživanja od ranih osamdesetih.

Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama i u muzejima, kao što su Venecijansko bijenale, Dokumenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu, Luvr, Ermitaž.

Komentari (0)

Kultura