Aktuelno iz kulture

Nebojša Dugalić: Uživao sam da u svakom kadru gledam Žarka Lauševića

Komentari

Autor: Tanjug

04/03/2024

-

09:42

Nebojša Dugalić: Uživao sam da u svakom kadru gledam Žarka Lauševića
Nebojša Dugalić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Film "Ruski konzul" Miroslava Lekića zatvorio je 52. FEST sinoć u Mts Dvorani, a glavni glumac tog ostvarenja Nebojša Dugalić kaže da je uživao da u svakom kadru gleda Žarka Lauševića i nije želeo da se snimanje sa njim završi.

Dugalić je istakao da je svedok FEST-a već 35 godina koliko ga posećuje, od kada je upisao Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i tu se preselio iz rodnog Kraljeva.

"Fest je oduvek za nas studente bio praznik koji smo svi čekali i to nam je godinama formiralo ukus i pokazalo nam gde ide kinematografija u svetu i kuda je otišla dalje. Eto, sada je pripala ta čast nakon duže od tri decenije da film 'Ruski konzul' u kome igram, zatvori Fest”, ocenio je

Nebojša Dugalić i dodao da mu je izuzetno drago da novi projekat svečano zatvara 52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala.

Takođe, Dugaliću je drago da se uopšte “ovaj film dogodio” i “da je tu gde mislim da mu je mesto, na FEST-u”.

"Dugo smo radili na 'Ruskom konzulu', i svi smo se zdušno potrudili da ispričamo i posvedočimo neko vreme koga se sećamo što je vezano sa ono što i danas živimo. Imamo i prostora sa druge strane da mnogo toga u samima sebi preispitamo", naveo je za Tanjug glumac Dugalić.

Sve traženiji glumac u TV serijama, Nebojša Dugalić je ove godine bio prisutan na FEST-u i sa dva filma, gde je ostvario dve sasvim različite uloge u dva dijametralno suprotna žanra.

Osim "Ruskog konzula", publika je Dugalića gledala i u neobičnoj komediji “Jorgovani”, drugi film mladog reditelja Siniše Cvetića, u kome igra ruskog filmskog producenta, i celu ulogu je izneo isključivo na ruskom jeziku.

On kaže da nije imao predstavu kako će oba filma da zažive kod publike u smislu plasmana, i posebno mu je drago da su ta ostvarenja našla svoje mesto u programu 52. FEST-a.

“Lepo mi je što su filmovi i moje uloge toliko različiti. U 'Jorgovanima' to je baš komična rola, a u 'Ruskom konzulu' izrazito dramska. Dva različita čoveka i žanra, što mi je veoma interesantno da će publika imati prilike da vidi kod mene sasvim različite nijanse”, ocenio je Dugalić, koji u ostvarenju "Jorgovani" ima epizodnu ulogu, dok je u “Ruskom konzulu” glavni.

Publika i cela umetnička javnost je na poseban način doživela premijeru drame “Ruski konzul”, jer nas je napustio jedan od glavnih glumaca Žarko Laušević.

Nebojša Dugalić je poslednjih nekoliko godina delio mali ekran sa Lauševićem u serijama “Senke nad Balkanom” i “Državni službenik”.

Kada je bio govornik na promociji Žarkove četvrte knjige “Padre, idiote” (2022) u Beogradu (SKC), Dugalić je tada izjavio da bi želeo da u budućnosti još više radi sa Lauševićem.

Tako mu se ostvarila velika želja, jer su oni glavni junaci filma “Ruski konzul”, a Dugalić se Lauševiću pridružio i u drugoj sezoni TV serije “Kalkanski krugovi” (2023).

Ivan Live production/E-Stock

 

"Veoma je teško govoriti sada o njemu i toj temi. Imali smo prilike dosta da radimo na različitim projektima, u raznolikim ulogama. Žarko i ja smo igrali sasvim neke drugačije likove, i najlepše od svega mi je bila ta radost sa kojom bismo stajali u kadru. Trebalo je videti kako se ja radujem, a kako i Žarko. Kada je reč o 'Ruskom konzulu', to je bilo nešto posebno, jer je ovaj projekat zahtevao angažman svih naših najboljih i najjačih snaga da bismo mogli da posvedočimo ovako jednu priču, da se vidi da su to zaista dve gromadne sudbine", rekao je Nebojša Dugalić.  

"Tokom snimanja 'Ruskog konzula' desilo se da se nađem iza kamere. Snima se njegov krupni plan, ja ga gledam sve vreme, i igram kao da se obojica vidimo u sceni, iako sam iza kamere. To je bilo toliko blistavo i neverovatno, da sam odmah pomislio – 'Naravno, ovo mora da bude kupljen kadar, nema više šta dalje od ovoga'. Istovremeno priželjkujem da se dogodi neka barem tehnička greška, da bi reditelj Miroslav Lekić rekao – 'hajde još jednom', da ga gledam u novoj varijaciji u istoj toj sceni. Dakle Žarko nikada nije odigrao nijedan kadar identično koji smo snimili u istoj sceni", opisao je Dugalić glumačku bravuru i transformaciju pokojnog kolege Lauševića.

Dugalić u filmu “Ruski konzul” igra vodeću ulogu srpskog doktora - psihijatra Iliju Jugovića, koji posle smrti pacijentkinje u Beogradu, po kazni partije, odlazi na Kosovo, u Prizren. 

Tamo dobija posao lekara opšte prakse u lokalnoj bolnici gde upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića, koga maestralno igra Žarko Laušević. Taj čovek misli da je “Ruski konzul“, naizgled psihijatrijski pacijent, koji tvrdi da će uskoro “Rusija opet postati Rusija, a Kosovo će opet biti srpsko“. Psihijatar leči tog pacijenta i odlučno staje u njegovu zaštitu.

Vision Team

 

Nebojša Dugalić je u pojavi hiper produkcija TV serija u Srbiji, od 2017. godine, ali i ranije, praktično postao jedan od najtraženijih glumaca sa naših prostora, gde je ostvario zanimljive uloge od istorijskog trilera “Senke nad Balkanom”, sportske telenovele “Žigosani u reketu”, preko špijunskog trilera “Državni službenik”, krimi drame “Pet”, epohe “Santa Maria Della Salute”, “Vere i zavere”, “Jagodići”, “Vreme zla”, ili “Branilac”, “U klinču”.  

U poslednje vreme, uspešan pozorišni glumac koji se sada proslavio u TV serijama, sve više je tražen na filmu, dakle seli se sa malog na veliki ekran.

Igrao je tako u filmu i seriji “Vera” u režiji Nedeljka Kovačića, kod koga je glumio i u dokumentarno-igranim serijama “Jovanka Broz i tajne službe” i “Drug Marko”, ili u filmu istorijskoj drami “Što se bore misli moje” (2023) Milorada Milinkovića.

“U pitanju je više sticaj okolnosti, ne toliko neka posebna namera. Serijski program je u značajnoj meri do sada odneo prednost u odnosu na filmsku produkciju, i obično se dešava da se iz serije 'izvuče' i neki film. I tako imamo i film i seriju od istog projekta. Primer tome je 'Što se bore misli moje', jer taj projekat je originalno rađen kao serija, ali su onda snimili i kao film”, otkrio je Dugalić i dodao da su filmovi “Jorgovani” i “Ruski konzul” snimani jedan za drugim od kraja 2022. do leta 2023, i da su se sada pojavili u isto vreme.

Vision Team

Dugalić u filmu "Ruski konzul"

"Film i serija su dva različita medija. Deluje da je tehnologija ista, ali način promišljanja je drugačiji u formatu filma u odnosu na serije. Sve se drugačije gradi na malom i velikom ekranu. U serijama ima više prostora, a u filmu je potrebno da se upotrebljava jedan sažetiji glumački, rediteljski i dramaturški jezik. Svakako mi je drago da postoje raznovrsni prostori u kojima može da se svedoči na različite načine", ocenio je Dugalić.

Tako je glumac angažovan i za epizodnu ulogu u ratnom epskom filmu “Heroji Halijarda” Radoša Bajića, gde je glavnu ulogu igrao upravo Žarko Laušević, koji se poklonio publici na svečanoj premijeri u Beogradu oktobra 2023. godine.

Od tog filma uskoro kreće mini serija “Vazdušni most”, a Dugalić je nedavno gostovao u dugovečnoj seriji “Urgentni centar”, seriji “Koža” završnom serijalu trilogije Nikole Pejakovića Kolje, (“Meso”, “Kosti”), “Južni vetar: Na granici”, “Tunel”, “Nemirni”.

Od ostvarenja koje će publika imati uskoro prilike da vidi, Nebojša Dugalić očekuje premijere ostvarenja “Budi Bog s nama” reditelja Slobodana Šijana, uz Miloša Bikovića i Slobodu Mićalović, “Lazarev put” Ivana Jovića, kao i istorijske serije “Sumpor” Milorada Milinkovića, iz istog miljea kao “Što se bore misli moje”, koji će takođe biti u vidu mini serije.

Komentari (0)

Kultura