Aktuelno iz kulture

Muzej grada Beograda posle 118 godina dobija svoju kuću: Prve fotografije budućeg izgleda elitne ustanove

Komentari

Autor: Tanjug

06/08/2021

-

10:21

Muzej grada Beograda posle 118 godina dobija svoju kuću: Prve fotografije budućeg izgleda elitne ustanove
Muzej grada Beograda - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Grad Beograd raspisao je tender za rekonstrukciju objekta bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koji će postati Muzej grada Beograda.

U rekonstrukciju te zgrade biće ulaženo 25 miliona evra, a kada bude završena, Muzej grada Beograda će posle 118 godine od osnivanja dobiti svoju kuću koja će se prostirati na 18 hiljada kvadrata, čime će ovaj muzej postati najveći u Srbiji, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Sekretar za investicije Luka Petrović izjavio je da se rekonstrukcijom, sanacijom, prenamenom i dogradnjom objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj dobijaju adekvatna organizacija prostora i savremeni tehnološki uslovi čuvanja i gazdovanja kulturnim dobrima koje Muzej poseduje.

Beoinfo

 

Uređen prostor omogućiće adekvatnu prezentaciju blaga Grada Beograda domaćoj i stranoj javnosti, kao i gostovanje izložbi koje do sada nisu mogle da gostuju, a čije postavke zahtevaju adekvatnu zaštitu i visok nivo mikroklimatskih uslova.

Prema njegovim rečima, kustosi i naučni istraživači imaće uslove za rad koji su elementarna pretpostavka za rad jedne elitne ustanove.

Projektom je predviđeno da u centralnom delu iz Resavske ulice i u levom krilu objekta, ka Birčaninovoj ulici, budu javni prostori, koje će koristiti posetioci muzeja.

U desnom krilu zgrade, ka Nemanjinoj biće prostori stručnih muzejskih službi i muzejski depoi koje će koristiti zaposleni u muzeju, dok je potkrovlje projektovano kao administrativni prostor, sa pratećim sadržajima, rekao je Petrović.

Beoinfo

 

Novim konceptom omogućena je maksimalna fizička i vizuelna dostupnost najvećeg broja sadržaja i eksponata, ali i pojedinih delova depoa, čime bi aktraktivni sadržaj mogao biti otvoren za javnost.

Dograđeni deo nalaziće se u dvorišnom delu. Na nivou prizemlja fasada će biti ostakljena radi vizuelne komunikacije muzeja sa dvorišnim sadržajem - naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, muzej će imati ukupnu površinu od oko 17.000 kvadratnih metara.

Beoinfo

 

Petrović je podsetio da je krajem 2006. godine Skupština grada Beograda dodelila Muzeju grada Beograda zgradu Vojne akademije u Resavskoj ulici, kao budućem prvom i centralnom sedištu stalne postavke Muzeja grada Beograda.

Objekat je delo arhitekte Dimitrija Leka iz 1899. godine.

U planu i rekonstrukcija pozorišta "Dadov" 

Pored rekonstrukcije zgrade za buduće sedište Muzeja grada Beograda, u planu je i rekonstrukcija pozorišta Dadov na Vračaru čija je procenjena vrednost radova 151,5 miliona dinara bez PDV-a.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je za Studio B rekao da će se Dadov proširiti sa sadašnjih 505 kvadratnih metara na 918 kvadrata.

Omladinsko pozorište Dadov, što je skraćenica od Dramski atelje Doma omladine Vračar postoji 63 godine, od 1958. godine. Počeli su da rade u Molerovoj 33 da bi se 1968. godine, dakle pre 53 godine, preselili u zgradu u kojoj se nalaze danas i koja je zidana za pozorište. 

Dodao je da je Grad Beograd objavio tender za rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu ulica Savske i Risanske u kojem će se realizovati programi kulturne inkluzije sa osobama sa invaliditetom.

"Inkluzivni kulturni centar za osobe sa invaliditetom, površine 857 metara kvadratnih, biće jedinstveno mesto na kome će se organizovati predstave, koncerti, izložbe i kreativne radionice. Ovaj centar će moći da primi 240 posetilaca", rekao je Vesić.

On je podsetio da je izgrađena i letnja scena u Beogradkom dramskom pozorištu, a da je Grad Beograd odvojio sredstva za izgradnju letnje scene u Kuli Nebojša.

 

Komentari (0)

Kultura