Aktuelno iz kulture

Španija ugovorom vrednim više od 97 miliona evra osigurala ostanak neprocenjivog blaga u Madridu

Komentari

Autor: Art News

07/08/2021

-

15:12

Španija ugovorom vrednim više od 97 miliona evra osigurala ostanak neprocenjivog blaga u Madridu
Mata Mua - Copyright Wikimedia/Museo Thyssen-Bornemisza

veličina teksta

Aa Aa

Špansko ministarstvo kulture zvanično je potpisalo ugovor sa španskom kolekcionarkom Karmen Serverom, vredan 97,5 miliona evra, koji osigurava da njena kolekcija umetnina u narednih 15 godina bude izložena u Madridu.

Ugovor kojim su obuhvaćeni radovi Pikasa, Matisa, Monea, Kanaleta i mnogih drugih umetnika, takođe garantuje Španiji pravo preče kupovine pojedinačnih umetničkih dela ili cele kolekcije, piše Art News.

Većina radova nalazila se decenijama u Nacionalnom Tisen-Bornemisa muzeju u Madridu, uz kolekciju Serverinog pokojnog muža, švajcarskog industrijaliste Hansa Hajnriha Tisena-Bornemise, koju je Španija otkupila za 338 miliona dolara 1993. godine.

Servera, čije je pravo ime zapravo Karmen Tisen-Bornemisa de Kazo, već je imala sličan ugovor sa državom, koji je istekao 2017. Novim potpisivanjem finalizovani su pregovori koji su trajali kroz četiri različita sastava ministarstva.

Španski list "El Pais" piše da je potpisivanje ugovora bilo zakazano za januar, ali da je odlagano više puta iz različitih razloga koji se tiču komplikacija zbog raspodele vlasništva nad kolekcijom između nje i njenog sina Borhe Tisena. Pošto je poslednji produžetak ranijeg ugovora istekao 15. jula, Španija je tražila kraljevski dekret koji bi državi garantovao da će kolekcija ostati celovita i na uvidu javnosti, kao i osiguranje za njenu bezbednost i odštetu u slučaju oštećenja ili gubljenja radova.

Serverina kolekcija će ostati u Madridu do 2036, a to znači i da će javnost ponovo moći da vidi Gogenovo remek-delo "Mata Mua" nakon što ga je Servera tokom lokdauna prošle godine iznela iz zemlje.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura