Aktuelno iz kulture

Likovne umetnice Niša: Izložba koja predstavlja stvaralaštvo žena iz jugoistočne Srbije prvi put pred Beograđanima

Komentari

Autor: Mina Nemčević

24/03/2024

-

17:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Žena u svetu umetnosti i dalje ima mnogo manje nego muškaraca. Ipak, one su brojne, a Galerija likovne umetnosti u Nišu jedno je od mesta koje neguje i podstiče njihovo stvaralaštvo. Deo njihove raznolike kolekcije publika u Beogradu ima priliku da vidi u Kući legata u sklopu izložbe "Likovne umetnice Niša".

Autorka ove izložbe Emilija Ćoćić Bilić za ovu izložbu izabrala je ukupno pedeset dela umetnica koje su poreklom iz jugoistočne Srbije ili su radnom biografijom vezane za to podneblje, a to su dela koja su prethodno izlagana pojedinačno, na samostalnim ili kolektivnim izložbama, publikovanim u katalozima i monografijama ali nikada do sada nisu prezentovana kao celina. 

Uzor svima njima bila je Nadežda Petrović.

Euronews Srbija

Emilija Ćoćić Bilić

"Izložba je kreirana sa namerom da se javnost upozna sa stvaralaštvom likovnih umetnica našeg grada. Obuhvaćen je period od 1973. do 2021. godine", kaže za Euronews Srbija Ćoćić Bilić.

Kao dela koja najviše privlače pažnju posetilaca na izložbama jesu ona uglavnom najmanje zastupljena - skulpture.

"Tri skulpture su zastupljenje i autorke ovih dela jesu istaknute niške umetnice, Olga Milić, višestruka učesnica likovne kolonije Sićevo, kao i Vesna Milojković, čija skulptura datira iz nešto kasnijeg perioda, dok je prva umetnica stvarala tokom sedamdesetih i osamdesetih godina", objašnjava autorka.

Osmišljena u cilju sagledavanja stvaralaštva umetnica tokom poslednjih pet decenija, ova postavka protkana narativima, poetikama i pristupima, predstavlja ove žene kao aktivne akterke scene, koje su inspirisane napetim dešavanjima u vizuelnoj sredini, uz neizbežan uticaj nasleđa i tradicije, ostajući dosledne svom umetničkom stilu.

Euronews Srbija

 

"Njihova dela njih zaista mapiraju kao aktivne učesnice kulturnog života ne samo našeg područja već i čitave zemlje. Što se tiče tematsko motivsko okvira, dominantan svakako jeste motiv prirode što i ne treba da čudi s obzirom na to da je najveći broj dela nastao tokom boravka umetnica u likovnoj koloniji u Sićevu", kaže Ćoćić Bilić.

Neke umetnice nisu našle inspiraciju samo u svetu oko njih već i u onom koji se nalazi u njima samima, što samo doprinosi autentičnosti izložbe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura