Aktuelno iz kulture

Preminuo poznati sarajevski pisac, pesnik i scenarista Abdulah Sidran

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2024

-

23:39

Preminuo poznati sarajevski pisac, pesnik i scenarista Abdulah Sidran
Abdulah Sidran - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bosanskohercegovački pesnik, pisac i scenarista Abdulah Sidran preminuo je danas u 80. godini života, potvrđeno je za portal "Radio Sarajevo". Nekoliko meseci bio je u teškom zdravstvenom stanju.

Sidran je uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao "vodeći dramaturg".

Šezdesetih godina prošlog veka objavljivao je pesme i prozu, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom'+". 

Za svoje knjige poezije nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima (Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća Svjetlost, Zmajeva nagrada).

profimedia

 

U ratu objavljena, knjiga njegove poezije ''Sarajevski tabut'' nagrađena je priznanjem, Nagradom slobode, PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prevodu na nemački, francuski, italijanski, objavljeni  su u Austriji, Francuskoj, Italiji, a za  italijansko, dvojezično, izdanje, dobio je nagradu "Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo".

Scenarista je filmova ''Sjećaš li se Dolly Bell'' i ''Otac na službenom putu'', reditelja Emira Kusturice i Kuduz Ademira Kenovića.

Bio je član Akademije nauka i umetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu