Aktuelno iz kulture

U Kragujevcu izložbom obeleženo četvrt veka od početka NATO agresije

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2024

-

23:30

U Kragujevcu izložbom obeleženo četvrt veka od početka NATO agresije
U Kragujevcu izložbom obeleženo četvrt veka od početka NATO agresije - Copyright Tanjug/Lazar Novaković

veličina teksta

Aa Aa

U Narodnom muzeju u Kragujevcu večeras je održana manifestacija "Sećanje na tragediju 1999." kojom je grad Kragujevac obeležio 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ. 

Izloženo je 30 tematskih fotografija autora Nebojše Rausa i Zorana Petrovića nastalih na zgarištu porušenih fabrika, mostova, u skloništima gde su tokom bombardovanja boravili građani Kragujevca. 

"Bilo je to više od radnog zadatka, fotografisao sam i kada nisam bio na rasporedu, morao sam da zabeležim sve, svestan da će moje fotografije biti dokaz zločina, da nam jednog dana ne kažu da su umesto bombi bacali bombone, a ima pokušaja da se izvrši revizija i falsifikuje istorija", kazao je Zoran Petrović.

Tanjug/Lazar Novaković

 

Nebojša Raus navodi da je, kada je počelo bombardovanje, slavio rođendan sinu.

"Jednog trenutka smo bezbrižno slavili, a sledećeg pod svećama u podrumu strahovali od bombi koje su zasule moj grad. Nismo štedeli sebe. Znao sam da prisustvujem nečemu velikom, da se tih dana piše istorija i da je ja beležim na mojim fotografijama. Mnogi akteri nisu više živi, nove generacije su rođene, ovo je svedočanstvo za njih, za mlade, za budućnost da se ne zaboravi, jer zaborav je nov zločin", kaže Raus.

Grad Kragujevac jedan je od organizatora manifestacije "Sećanje na tragediju 1999. godine".

"Ovo je podsećanje na teško vreme, vojna akcija bezobrazno nazvana 'Milosrdni anđeo' nanela je toliko bola i tuge jednom narodu koji je želeo samo da bude svoj na svome", istakao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca.

Tanjug/Lazar Novaković

 

Tada je, kako je dodao, počeo i proces otimanja dela teritorije Srbije.

"Kragujevac je dao i ljudske žrtve i njih ćemo se uvek sećati" dodao je Dašić uz poruku da kao narod moramo da se držimo zajedno, ali i da gradimo prijateljske odnose sa drugim narodima.

"Kao i drugi gradovi u Srbiji i Kragujevac je pretrpeo velika razaranja", istakao je Ivica Momčilović, predsednik Skupštine grada. 

Tanjug/Lazar Novaković

 

Dodao je da su i posle 25 godina rane sveže.

"Ipak smo grad obnovili, idemo u budućnost, ne zaboravljamo našu tragediju i želimo da uprkos trenutnim stradanjima u svetu, razum prevlada i da se ovako nešto više nigde ne ponovi", naglasio je Momčilović
 

Komentari (0)

Kultura