Aktuelno iz kulture

Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor" za roman "Niotkuda s ljubavlju"

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2024

-

10:56

Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor" za roman "Niotkuda s ljubavlju"
Književnik Đorđe Matić dobitnik nagrade "Momo Kapor" za roman "Niotkuda s ljubavlju" - Copyright Prinskrin/Youtube/Sto minuta buke

veličina teksta

Aa Aa

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Momo Kapor" za književnost je Đorđe Matić za roman "Niotkuda s ljubavlju", a odluku o tome jednoglasno je doneo eminentni žiri u sastavu Muharem Bazdulj, književnik (predsednik), Radmila Stanković, novinarka i Vule Žurić, književnik.

Žiri je u uži izbor uvrstio četiri izvanredna romana, a u obrazloženju navode da im je bilo teško da donesu odluku. Oni navode da prosečan čitalac ne bi našao sličnosti u Kaporovim i Matićevim delima, ali konstatuju da su zapravo i Kapor i Matić pre svega duboko odani svojoj kulturi.

"Ta kultura se u najvećoj meri preklapa i kroz visoku kulturu i kroz ono što bismo mogli nazvati kulturom svakodnevnog života. Matić je veliki deo života proveo u egzilu, Kapor je bio svetski putnik. Nisu, dakle, bili, da se poslužimo tim Kaporovim naslovom 'provincijalci', ali nisu bili ni naličje istog novčića: naivni adoratori svega tuđeg i dalekog", stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada "Momo Kapor" će Đorđu Matiću biti uručena na svečanosti u ponedeljak, 8. aprila, sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Skupštine grada. 

Nagrada se sastoji od plakete od srebra sa motivom školice i novčanog iznosa.

Đorđe Matić, pesnik, esejista i romanopisac je sedmi nosilac izuzetne nagrade za književnost "Momo Kapor". 

Nakon studija italijanske i engleske književnosti na univerzitetu u Amsterdamu pisao je za mnogobrojne medije s područja bivše Jugoslavije, a tokom poslednjih 10 godina je objavio osam knjiga. 

Izuzetno su zapažene njegove knjige poezije i eseji, od kojih je nekoliko posvećeno popularnoj muzici sa ovih prostora, ali i srpskoj kulturi. Urednik je i koautor "Leksikona YU mitologije" i koautor trojezičnog muzičkog priručnika za world music scenu. 

Priredio je nekoliko knjiga publicistike, kao i nekoliko knjiga iz oblasti istorijskih nauka. Osim na srpskom i hrvatskom, pisao je i na holandskom i francuskom jeziku. 

Stalni je saradnik zagrebačkog časopisa "Prosvjeta" i portala "Oko" Radio Televizije Srbije. 
Član je Hrvatskog društva književnika i SKD Prosvjeta. 

Rođen je i odrastao u Zagrebu, a trenutno sa porodicom živi u Poreču.

Komentari (0)

Kultura