Aktuelno iz kulture

Selaković otvorio izložbu u Novom Sadu: Borba, sloboda i državnost su reči koje najbolje opisuju našu istoriju

Komentari

Autor: Tanjug

29/04/2024

-

23:16

Selaković otvorio izložbu u Novom Sadu: Borba, sloboda i državnost su reči koje najbolje opisuju našu istoriju
Nikola Selaković - Copyright Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je danas na otvaranju izložbe "Borba za slobodu i za državnost srpskog naroda" u Novom Sadu da ne postoje tri reči koje bolje i slikovitije opisuju istoriju srpskog naroda nego što su to reči iz naslova izložbe - borba, sloboda i državnost.

Selaković je naveo da mu je čast što je imao priliku da sa pokrajinskom sekretarkom za kulturu Draganom Miloševć i gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem otvori ovu izložbu, koja dolazi u treći grad u Srbiji za redom, posle Beograda i Novog Sada.

Izložbu su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo odbrane zajedno upriličili za srpsku publiku, povodom 220 godišnjice prvog srpskog ustanka.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

"Kada pogledate naslov naše izložbe - 'Borba za slobodu i za državnost srpskog naroda' - nema tri slikovitije reči koje bolje opisuju istoriju našeg naroda, nego što su to borba, sloboda i državnost. I da su te tri reči organski i međusobno zavisno povezane, da bez borbe nema slobode, a da za nas Srbe, sloboda bez države ne postoji", poručio je Selaković. 

Dodao je da su posetioci u prilici da kroz likovna, vajarska i slikarska dela autora izložbe Zorana Ivanovića i Nebojše Đuranovića rasvetle i jednu četvrtu reč, a to je pamćenje, odnosno sećanje.

"Ova izložba je jedna karika, jedan beočug u lancu naših stremljenja i naše želje da negujemo i jačamo kulturu sećanja. Jer sve ono što smo rekli, borba za slobodu i za državnost srpskog naroda, ne bi postojali ni danas, niti bi u nama samima postojala ta klica i spremnost da se borimo i za slobodu i za državnost, da nismo negovali vekovima, čuvali i stalno ponavljali sećanje na naše slavne pretke. Baš one pretke koji su zaslužni što danas imamo Srbiju slobodnu, što imamo uređenu, na sigurnim nogama i temeljima, kao jednu evropsku, staru, poštovanu državu", poručio je Selaković. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

On je zahvalio ministru odbrane Milošu Vučeviću na podršci koju je dao za organizaciju izložbe, kao i gradonačelniku Đuriću i pokrajinskoj sekretarki Milošević.

"Pozivam sve građane Novog Sada da narednih dana dođu i da posete ovu izložbu, da vide da je nacionalna ideja nešto što itekako može da nas nadahnjuje, kako danas tako i u budućnosti i da ona, kada je u pitanju srpska slavna prošlost, predstavlja jednu neiscrpnu inspiraciju, za uvek novo i novo stvaranje", zaključio je Selaković.
 

Komentari (0)

Kultura