Aktuelno iz kulture

Koncert Rammsteina u Beogradu i Exitov Sea Star festival u Umagu potvrdili: Srpska koncertna industrija je svetski nivo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2024

-

12:53

Koncert Rammsteina u Beogradu i Exitov Sea Star festival u Umagu potvrdili: Srpska koncertna industrija je svetski nivo
Koncert Rammsteina u Beogradu i Exitov Sea Star festival u Umagu potvrdili: Srpska koncertna industrija je svetski nivo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beograd je proteklog vikenda bio pravi svet u malom. Zapravo, ne baš u malom. Jer, više od 100.000 ljudi iz cele Evrope i sveta slilo se na Ušće, na dva koncerta nemačkih industrial legendi Rammstein. Istovremeno, ali ponovo iz svih krajeva sveta, muzička publika koja voli nešto drugačiji zvuk, preplavila je hrvatski grad Umag, gde je Exit organizovao šesto izdanje Sea Star festivala, koje će ostati upamćeno po istorijskom, prvom festivalskom nastupu Baby Lasagne, koji stiže i na Glavnu binu Exita u julu.. 

Dakle, Beograd je sa dva spektakularna, teatralna i dugoočekivana koncerta grupe Rammstein ucrtan kao važna pulsna tačka na mapi jedne od najvećih i produkcijski najimpresivnijih turneja, dok je evropska festivalska sezona uz najveća svetska i regionalna muzička imena zvanično otvorena u Umagu. A ti događaji, u domaćoj produkciji, okupili su gotovo 170.000 posetilaca, što je potvrdilo dominaciju srpske manifestacione industrije. 

Leap into the future

Moćna pirotehnika, gitarski rifovi, famoznih 77 šlepera i produkcija o kojoj se pričalo mesecima unazad konačno su u petak i subotu zaživeli na beogradskom Ušću koncertima nemačkog industrial metal benda Rammstein. Izmene u saobraćaju, prebukiranost smeštajnih kapaciteta u prestonici i okolnim mestima, prepuni restorani i kafići, prethodili su spektaklu "podmazanom" sa 1.000 litara benzina, neverovatnim svetlosnim efektima, dizajnom bine i koncertom koji je ostavio bez daha najostrašćenije fanove, ali i one "neutralne" posetioce koji su došli znajući da se događaj ovakvih razmera jednostavno – ne propušta. 

Istovremeno, omiljeni morski festival Sea Star, jedan od najznačajnijih i najuspešnijih muzičkih izvoznih "proizvoda" EXIT tima, otvorio je još jedno leto fantastičnim programom u prelepoj laguni Stella Maris u Umagu. Šesto izdanje ovog festivala predvodila su najveća svetska i regionalna imena, među kojima su INIKO, ARTBAT, Hot Since 82, Deborah De Luca, Baby Lasagna, John Newman, Ofenbach, Angelina Mango i niz drugih, a u okviru panela koji je okupio glavne aktere muzičke industrije najavljeno je pokretanje nove konferencije "Bridge 2025: Leap into the future".  

Dominacija srpske muzičke industrije

Ova dva spektakularna događaja bez sumnje predstavljaju svojevrsnu pobedu, potvrdu i demonstraciju razvijenosti domaće muzičke industrije i njene reputacije ne samo u regionu, već i u Evropi i svetu. 

Konstantnom napretku proteklih godina svedoči i istraživanje "Analiza ekonomskih efekata muzičke industrije na ekonomiju Srbije", koje je radio Serbia Creates i koje je pokazalo da je u 2023. ova grana kreativnih industrija ostvarila promet od čak 168 miliona evra, što je za 89 odsto više nego pre pet godina.

A ako se po poslednjem majskom vikendu dan poznaje, sledi nam jedna još jača muzička godina. koja će oboriti dosadašnje rekorde.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura