Aktuelno iz kulture

"Ples za đavola": Novi dokumentarac na Netfliksu dovodi u vezu hit snimke na TikToku sa navodno opasnim kultom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

06/06/2024

-

08:13

"Ples za đavola": Novi dokumentarac na Netfliksu dovodi u vezu hit snimke na TikToku sa navodno opasnim kultom
TikTok - Copyright Prinstscreen/YouTube/Netflix

veličina teksta

Aa Aa

U protekloj nedelji jedan od najgledanijih sadržaja na Netflix platformi bila je nova kriminalistička dokumentarna serija pod nazivom "Ples za đavola: 7M TikTok kult" ("Dancing for the Devil: The 7M TikTok Cult") koja ispituje Crkvu šhine i njenog kontroverznog osnivača Roberta Šina.

Robert i njegova agencija za influensere pod nazivom "7M Films" dospeli su u žižu javnosti 2022. kada ga je porodica jedne od njegovih klijentkinja i sledbenica Mirande Derik optužila da predvodi kult i brani članovima da održavaju kontakt sa drugim ljudima.

Od tada su istu priču potvrdile i druge porodice, uključujući i bivše klijentkinje 7M Films i članice crkve iznele optužbe protiv tih organizacija. U njihovim svedočenjima pominju se seksualno zlostavljanje, finansijske mahinacije, kršenje zakona o radu, izolovanje i kontrolisanje članova, što je Robert, kao i njegovi saradnici u potpunosti negirao.

Utočište za plesače

Robert Šin osnovao je Crkvu šhina ("šhina" ili "shekhinah" na hebrejskom označava božje prisustvo) 1994. godine u Kanadi, a kasnije njeno delovanje proširio na Kaliforniju, gde se preselio 2000. 

Pored toga, bavio se televizijskom i filmskom produkcijom, a među njegovim projektima je i "Slučajni susreti", jedan od filmova u kom je glumila sadašnja vojvotkinja od Saseksa Megan Markl. Iako nije uspeo da ostvari željeni uspeh na tom polju, njegov sin Isaja imao je više sreće. On je 2018. počeo da sarađuje sa profesionalnim plesačima i snimao njihove nastupe za potrebe društvenih mreža, a kada su mnogi od njih tokom pandemije bili u finansijskim problemima zbog izostanka angažmana, omogućavao im je da nastave da zarađuju preko tih platformi. 

Prinstscreen/YouTube/Netflix

Robert Šin

Tako su 2021. Isaja i Robert osnovali "7M Films" menadžement kompaniju, koja je plesačima obezbeđivala frizuru, šminku, garderobu, kamere, ekipu i opremu za kreiranje sadržaja za društvene mreže, a glavna menadžerka bila im je Robertova žena Hana Šin.

Članovi 7M Films i Crkve šhina imali su neobično veliki uspeh u industriji u kojoj obično vlada velika konkurencija, naročito u Los Anđelesu, a neki od njih nastupali su u popularnim programima, poput emisije Elen Dedženeris, pa čak i u spektaklu tokom poluvremena finala Superboula. Dobijali su angažman u reklamama za brendove kao što su "McDonald's" i "Toyota", kao i priliku da na svojim nalozima promovišu mnoge velike kuće. 

Međutim, pojedini bivši klijenti agencije, koji su uglavnom bili i članovi Robertove crkve, kasnije su u javnost izneli sasvim drugačiju sliku o onome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata.

Naime, nekoliko članova porodica 7M plesača izrazilo je sumnju da Robert i njegove organizacije kontrolišu plesače i izoluju ih od bližnjih.

Najpoznatiji primer je Miranda Derik, čija je porodica 2022. objavila video u kom tvrdi da ćerku nisu videli duže od godinu dana, jer joj je to Robert zabranio. Nedugo potom, istupili su i roditelji plesača Nika Raijana tvrdeći da je i njihov sin na sličan način izolovan od porodice.

Kao što gledaoci serije "Ples za đavola" imaju priliku da vide, bivše članice optužile su Roberta i da je u potpunosti kontrolisao sadržaj koji su plasirali, ali i da je insistirao na određenom izgledu plesačica. One su morale da budu izuzetno utrenirane, pridržavaju se stroge dijete, farbaju kosu u plavo i budu ošišane na paž frizuru.

U dokumentarcu se iznose i podaci da su klijenti "7M Films" obavezani da se odreknu najvećeg dela svojih prihoda sa društvenih mreža u Robertovu korist i da im od toga na računu ostaje svega nekoliko procenata.

U ranijim ispovestima američke medije, bivše članice govorile su o tome kako su bile nadgledane od strane drugih pripadnika crkve i da su se osećale kao da su pod stalnim nadzorom. Druge su tvrdile da je kontrolisao njihove račune, a pojavile su se i optužbe da je neprikladno dodirivao članice i zahtevao da ga masiraju.

Sve optužbe Robert je odbacio i tužio je za klevetu nekoliko blogera koji su ranije pisali o ovom slučaju. Takođe, njegovi predstavnici naveli su da su "7M Films" i Crkva šhina potpuno odvojene organizacije.

Miranda Derik tvrdi da nije žrtva

Nakon predstavljanja dokumentarca na Netflix-u, Miranda Derik, čiji su roditelji i probudili interesovanje javnosti za Roberta Šina, objavila je na svom Instagramu da zbog suđenja za klevetu koje je ranije pokrenula, ne može detaljno da govori o svojoj strani priče, ali je istakla da "nije član kulta i da nije žrtva".

Prinstscreen/YouTube/Netflix

 

Ona je rekla da voli svoju porodicu, ali da sa njima nije u bliskom kontaktu i da oni nisu "poštovali prostor" koji joj je trebao dok je istraživala svoju veru.

"Sastajali smo se tokom poslednjih nekoliko godina, kako bismo sredili stvari, nastavili dalje i razrešili sve kao porodica. Ovaj dokumentarac je stvorio nove izazove među nama, dok radim na tome da prevaziđem ovaj javni napad. Niko ne voli da ga predstavljaju kao osobu ispranog mozga koja ne kontroliše svoj život ili je senka sebe, ćerka i sestra koja je žrtva trgovine ljudima, kada to jednostavno nije istina", navela je ona.

Komentari (0)

Kultura