Aktuelno iz kulture

Učitelj u Nemačkoj pronašao nacističke predmete skrivene u zidu

Komentari

Autor: Artnet

17/08/2021

-

19:23

Učitelj u Nemačkoj pronašao nacističke predmete skrivene u zidu
Učitelj u Nemačkoj pronašao nacističke predmete skrivene u zidu - Copyright Stadtarchiv Hagen

veličina teksta

Aa Aa

Više od 75 godina kasnije, učitelj u Nemačkoj je pronašao nacističke artefakte skrivene iza zida kuće njegove tetke. Artefakti su, kako piše Artnet, verovatno bili skriveni pre nego što su američke trupe zauzele grad Hagen aprila 1945.

Učitelj je pronašao skrivenu kolekciju kada je krenuo da opravlja kuću, oštećenu u poplavi posle obilnih padavina koje su zadesile taj nemački grad. Predmeti iz doba nacističkog režima "pojavili su se" pošto se deo gibsane ploče olabavio i "otkrio" rupu u zidu. Iznenađenje je tek usledilo, kada su se ukazali predmeti iz Hitlerovog vremena.

"Naježio sam se. Nisam mogao ni da zamislim, da će se sve pretvoriti u tako veliko otkriće", rekao je učitelj, a prenosi pomenuti portal.

Stadtarchiv Hagen

Skriven portret Hitlera otkrio učitelj kada je obnovljao kuću svoje tetke

Izgleda da su stanari kuće, nadajući se da će izbeći hapšenje američkih trupa koji ulaze u grad, na brzinu sakrili portret Adolfa Hitlera, nacističke medalje ukrašene orlovima i svastikama i druge predmete u uskom oknu koji je u tom momentu povezivao dve kuće.

U ovoj tajnoj nacističkoj riznici nalaze se, takođe, i revolver, gas maske i brojni dokumenti. Stručnjaci su preuzeli 12 kutija sa ove lokacije, kako bi detaljno pregledali pronađene predmete. Prema navodima istoričara, dom gde je riznica pronađena, tokom rata je služio kao sedište nacističke organizacije za socijalnu zaštitu (NSV). 

"Ovakvi nalazi su izuzetno retki i sada gradska arhiva ima priliku da sazna više o funkcionisanju agencije NSV", kazao je jedan od arhivista, zaposlenih u Hagenu.

Istoričari se, takođe, nadaju da će otkriće učitelja pomoći u boljem razumevanju delovanja NSV na lokalnom nivou. Dizajniran da zameni crkvene dobrotvorne organizacije i humanitarne grupe, poput Crvenog krsta, NSV je radio na širenju nacističke ideologije nudeći, između ostalih usluga, potrebnu hranu, lečenje i gas maske. Na svom vrhuncu, organizacija je imala 17 miliona članova.

Komentari (0)

Kultura