Aktuelno iz kulture

Posle godinu dana, reditelj Mišel Franko konačno preuzeo svoje Srce Sarajeva

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

11:28

Posle godinu dana, reditelj Mišel Franko konačno preuzeo svoje Srce Sarajeva
Mišel Franko - Copyright AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Meksički reditelj Mišel Franko primio je počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti i podršku Sarajevo film festivalu.

"Znam koliko je ovo fantastičan festival, a nije svaki takav, sa najboljom mogućom publikom... Osećam se kao kod kuće. Nastaviću da pravim filmove samo kako bih se ovde vratio. Moje srce je u stvari u Sarajevu", rekao je Franko primajući nagradu.

Direktor festivala Mirsad Purivatra uručio je Srce Sarajeva Franku, koji je nagrađen burnim aplauzom. Srce Sarajeva Franku je, inače, dodeljeno prošle godine, ali on nije bio u prilici da ga primi zbog situacije s pandemijom.

U okviru "Open er" programa Sarajevo film festivala večeras je prikazan Frankov film "Novi poredak" (2020), distopijska drama u kojoj se luksuzno venčanje pripadnika više klase neočekivano pretvara u poprište klasne pobune, koja završava državnim udarom.

"Film je proizveden prošle, čudne godine, koja je bila bez direktnog kontakta sa publikom. Ovo je sjajan završetak - pred velikim ekranom", rekao je Franko pred početak projekcije.

Franko je prvi put posetio festival u Sarajevu 2009. godine sa svojim prvim filmom "Daniel i Ana", a 2017. bio je predsednik žirija Takmičarskog programa - Igrani film.

Komentari (0)

Kultura