Aktuelno iz kulture

Srbiju nisu izneverile komšije: Publika iz Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije nagradile Uraganke

Komentari

Autor: Blic

23/05/2021

-

11:54

Srbiju nisu izneverile komšije: Publika iz Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije nagradile Uraganke
Srbiju nisu izneverile komšije: Publika iz Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije nagradile Uraganke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uzbudljivo je sinoć bilo u Roterdamu, u finaloj večeri Evrovizije iz koje je kao pobednik izašao italijanski predstavnik, bend Maneskin.

Pobednika i to ubedljivog, iako to nakon glasanja žirija nije tako izgledalo, izglasala je publika.

Sistem glasanja koji poslednjih godina važi na Evroviziji, prema podsećanju lista Blic, podrazumeva da polovinu poena čine glasovi stručnog žirija, dok su druga polovina glasovi publike iz svih zemalja učesnica.

U finale za najbolju pesmu Evrovizije plasiralo se dvadeset najboljih učesnika iz prve i druge polufinalne večeri. Odluke stručnog žirija iz svake od zemalja učesnica, saopštavane su sinoć uživo u programu, dok je broj poena osvojenih od strane publike saopštavan zbirno.

Na zvaničnom sajtu Evrovizije potom je objavljeno detaljno kako su glasali gledaoci.

Sa 82 boda od publike i 20 bodova od žirija, Srbija je, sa ukupno 102 boda, zauzela 15. mesto.

Pet dvanaestica je stiglo iz Slovenije, Severne Makedonije, Austrije, Švajcarske i Hrvatske, po pet poena grupu Hurricane su nagradili gledaoci iz Bugarske, a po četiri poena je stiglo od Italije i Malte. Po tri poena Hurricane je dobio i od gledalaca iz Nemačke i Francuske.

Podsetimo, grupu Hurricane je stručni žiri iz Severne Makedonije nagradio sa 12 bodova, žiri iz Hrvatske sa sedam, dok je stručni žiri iz Albanije našim predstavnicama dodelio jedan poen.

Publika iz Srbije je u finalu 12 bodova dodelila upravo pobedniku ovogodišnjeg takmičenja - Italiji, dok je stručni žiri 12 poena dao predstavnici Francuske.

Hrvatsku samo pet poena delilo od finala

Na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije objavljeni su i bodovi, koje su zemlje učesnice osvojile u polufinalnim večerima.

Srpske prestavnice u drugoj polufinalnoj večeri zauzele su osmo mesto sa osvojenih 124 boda, od 17 zemalja koje su se takmičile te večeri.

Od komšija iz regiona, nijedna bivša jugoslovenska republika nije uspela da se plasira u finale ovogodišnje Evrovizije.

Već u prvoj polufinalnoj večeri ispale su i Slovenija, Severna Makedonija, ali i Hrvatska kojoj je nedostajalo samo pet poena da se plasira u finale. Desetoplasirani Norvežani koji su branili boje svoje zastave u finalu su imali 115 poena, dok je hrvatska predstavnica Albina Grčić imala 110 i ispala je tokom te prve polufinalne večeri.

Zbog svega se u komšiluku podigla velika prašina, čak se tim povodom oglasio i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

"Kad pogledate u `Oxford dictionary` prevara ili fraud, to je onda Eurosong. To je umetnost koja je subjektivna prema tome glavu gore, pred Albinom je ozbiljna karijera, a to neka ne zaboravi",  kazao je Milanović za Jutarnji.hr.

Komentari (0)

Kultura