Aktuelno iz kulture

Objavljen roman "Dara iz Jasenovca", autorka Nataša Drakulić: Nakon susreta sa preživelim logorašima, plakala sam satima

Komentari

Autor: 24sedam/RTS

07/09/2021

-

12:26

Objavljen roman "Dara iz Jasenovca", autorka Nataša Drakulić: Nakon susreta sa preživelim logorašima, plakala sam satima
Dara iz Jasenovca - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

"Nakon filma koji je emotivno potresao celu Srbiju i koji je gledalo više od dva i po miliona ljudi, pred nama je i roman koji govori o neobičnoj i snažnoj desetogodišnjoj devojčici Darinki Dari Ilić i golgoti njene porodice u najvećem stratištu srpskog naroda - logoru Jasenovac", saopštila je izdavačka kuća "Vukotić media" koja je upravo objavila roman "Dara iz Jasenovca" Nataše Drakulić.

Nataša Drakulić je i scenaristkinja istoimenog filma, "Dara iz Jasenovca", koja je sada ovu potresnu priču o sudbini desetogodišnje devojčice pretvorila u roman.

"Ovo je sve ono, kada zamišljate neke likove, pa pišete njihovu karakterizaciju, što sam  iskoristila i stavila u roman, kako bi smo videli Darinu porodicu koja je bila srećna, koja je imala svoje dileme, brige, svakodnevice. To su bili ljudi malih snova koji su hteli da gledaju svoju decu koja će odrastati pred njihovim očima. Roman je iz mene izašao kao neko, stihijom, i na kraju sam zadovoljna", istakla je za RTS autorka romana.

Priča u romanu nas često vodi i u prošlost glavnih junaka, posebno male Dare - u njene misli, njen način doživljaja sveta, lepu seosku dečju svakodnevnicu koju je prekinuo surovi rat. Upoznajemo jednu zdravu, srećnu porodicu koja nije imala velike snove ni težnje - teški rad je bio njihov način života, ali bilo je važno samo da su deca zdrava.

Snove o njihovoj budućnosti prekinula je tragedija u kojoj su, kao i mnogi, stradali na pravdi Boga. Strašni logor smrti Jasenovac, pa Stara Gradiška, desetine hiljada srpske dece, dece sa Kozare, ubijeno je, ugušeno gasom, zatrpano u jame… Roman Nataše Drakulić to otkriva na istinitim sudbinama, tragično, bolno, emotivno, opominjuće… A Jasenovac zauvek ostaje mesto neprebola i neizbrisivih sećanja.

Sav prihod od knjige ide u prilog preživelih logoraša

Autorka je za portal 24sedam otkrila jedan potresni detalj koji dokazuje koliko je ova knjiga, kao i film, važna ne samo u njenom životu, već i kao svedočanstvo koje ne sme da izbledi u našoj kulturi sećanja.

"Kad čovek misli da je sve doživeo i da može da ostane na nogama nakon svega - susret sa preživelim logorašima prošlog petka, kad sam im odnela knjige bio je neopisiv. Plakala sam tri sata posle. Sav prihod ide njima i želim im dugo zdravlje, napatili su se mnogo u životu", rekla je  Drakulić.

Kako je scenaristkinja izjavila za RTS, serija "Dara iz Jasenovca" bi trebalo da bude emitovana u januaru, a do tada će istoimeni film biti prikazan na pojedinim festivalima, ali i u Izraelu.

"Dužni smo večno sećanje svim jasenovačkim mučenicima, žrtvama genocida počinjenog od strane ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima. Njihovi krici su decenijama bili dirigovano utišavani. Ne možemo ni mi kao narod dalje ako gazimo po svojim svetinjama, a svaka osoba koja je stradala tamo je naša svetinja", napisao je u tekstu o knjizi režiser istoimenog filma Predrag Gaga Antonijević.

Komentari (0)

Kultura