Aktuelno iz kulture

Pravda za Dantea stigla 700 godina kasnije: Na ponovljenom suđenju dokazali da je pesnik prognan iz političkih razloga

Komentari

Autor: Alessio Dellanna/Euronews

25/05/2021

-

10:28

Pravda za Dantea stigla 700 godina kasnije: Na ponovljenom suđenju dokazali da je pesnik prognan iz političkih razloga
Pravda za Dantea stigla 700 godina kasnije: Na ponovljenom suđenju dokazali da je pesnik prognan iz političkih razloga - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dante Aligijeri je prognan iz rodne Firence zbog političkog opredeljenja, ocenili su učesnici ponovljenog suđenja jednom od najvećih italijanskih pesnika i filozofa.

 
Podsetimo, grupa pravnika, sudija i tužilaca bila je pozvana da ponovo razmatra Danteov slučaj, više od 700 godina nakon donete presude, a poziv da prisustvuju ovom simboličnom događaju dobili su potomci slavnog pesnika i sudije koji ga je prognao iz Firence.  

Otac italijanskog jezika prognan je 1302. godine, a kasnije su ga i na smrt osudili politički rivali i saveznici Pape, takozvana crna politička struja.  

Upravo je ova kazna, koja je dovela do njegovog izgnanstva i konstantnog lutanja Italijom, preispitivana u petak u Firenci, a u okviru obeležavanja 700. godišnjice pesnikove smrti.

"Firenca se uvek osećala pomalo krivom za ono što je učinila jednom od svojih najpoznatijih građana. To je dovelo do niza pokušaja da se popravi ono što su uradili", kazao je za Euronews direktni potomak Dantea, grof Sperelo di Serego Aligijeri (Sperello di Serego Alighieri).

Autor čuvene "Božanstvene komedije" preminuo je u Raveni 1321. godine, pošto je proveo godine u egzilu, često zahtevajući povratak u Firencu.

"Njegovi posmrtni ostaci su ostali u Raveni, a Firenca je uvek pokušavala da ih vrati", kaže Danteov potomak.  

Firentinci su čak izgradili mauzolej unutar crkve Santa Kroće u koji bi položili njegove posmrtne ostatke, ali Ravena ih nikada nije vratila.

"Mislim da bi trebalo da ostanu tamo jer je tamo umro", dodao je potom Danteov potomak.
 
Upitan o tome šta bi njegov predak mislio o ovom ponovljenom suđenju, Sperelo Aligijeri kaže da veruje da bi se Dante nasmejao tome.

Euronews

Dante bi se nasmejao novom suđenju, kaže njegov potomak

"Ne može ovo imati nikakvog praktičnog efekta, ali jeste zanimljivo preispitivati istorijske i pravne razloge koji su doveli do njegovog izgnanstva", zaključio je on.

 
Veruje se da je Dante svoje remek-delo koje čitaoce vodi na putovanje kroz pakao, čistilište i raj završio neposredno pre smrti 1321. U "Božanstvenoj komediji", čini se da je ipak uspeo da se na neki način obračuna sa političkim rivalima, budući da je u paklu našao mesto i za Bonifacija VIII i druge neprijatelje.

Dante Aligijeri bio je najveći italijanski pesnik kasnog srednjeg veka, a njegovo najpoznatije delo "Božanstvena komedija" važi za jedno od najvećih remek-dela svetske literature i osnovu modernog italijanskog jezika.

Komentari (0)

Kultura