Aktuelno iz kulture

Đorđe Balašević dobija spomen-muzej u Novom Sadu

Komentari

Autor: 24sedam, Euronews Srbija

28/09/2021

-

13:15

Đorđe Balašević dobija spomen-muzej u Novom Sadu
Đorđe Balašević dobija spomen-muzej u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni kantautor Đorđe Balašević, koji je preminuo 19. februara u 67. godini, dobiće svoj muzej u Novom Sadu, gradu u kojem je rođen i u kojem je živeo i stvarao svoje vanvremenske pesme. Informaciju je potvrdio Dušan Miladinović, direktor Javnog preduzeća "Urbanizam".

"Plan za muzej je u izradi. Prostor će biti spomen-muzej Đorđu Balaševiću i imaće još neke dodatne sadržaje. Određen je prostor gde će se muzej nalaziti, u sklopu Univerzitetskog parka. Mislim da će u njemu biti i kutak za fanove Balaševića, gde će moći da se kupe CD-ovi, majice", rekao je Miladinović za NS uživo, a prenosi portal 24sedam.

Pored muzeja posvećen Đorđu Balaševiću, u novosadskom parku u planu su da budu i otvoreni paviljoni za letnje nastave.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Muzičku karijeru je započeo u bendu "Žetva", a potom je oformio grupu "Rani mraz", da bi potom zaplovio u solističke vode. Iza sebe je ostavio brojne hitove, snimio je više od deset albuma, među kojima je i ploča "Tri posleratna druga", koja je pratila radnju istoimenog romana.

Poslednji roman, Balašević je objavio 2017. godine pod nazivom "Kalendar mog detinjstva". Ostvario se i kao glumac u nekoliko televizijskih serija i filmova, a godine 2010. okušao se i u ulozi reditelja filmom "Kao rani mraz".

Od voljenog kantautora oprostili su se brojni obožavaoci i poštovaoci, koji su se po vesti o njegovoj smrti okupljali na trgovima gradova širom bivše Jugoslavije. U Novom Sadu su prvi put u novijoj istoriji bila ugašena svetla na Gradskoj kući.

Podsetimo, u Zrenjaninu je najavljena inicijativa da se u čast Đorđa Balaševića podigne park sa 68 zasađenih bagrema i lipom, a koji bi nosio ime legendarnog muzičkog stvaraoca.

Komentari (0)

Kultura