Aktuelno iz kulture

Sat sa Pikasovim imenom umesto brojeva prodat za 219.000 evra

Komentari

Autor: Robbreport.com

26/05/2021

-

11:27

Sat sa Pikasovim imenom umesto brojeva prodat za 219.000 evra
Sat sa Pikasovim imenom umesto brojeva prodat za 219.000 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedinstveni sat na kom, umesto brojeva, na brojčaniku stoje slova imena Pabla Pikasa i koji je nekada pripadao velikom umetniku, prodat je za vrtoglavih 219.000 evra.

Aukcijska kuća Bonams prodala je sat na nadmetanju održanom u Parizu, očekujući da će za njega dobiti samo od 12.000 do 18.000 evra, ali su neobični dizajn, kao i činjenica da na svetu postoji samo tri poznata primerka ovog modela, prevagnuli da nepoznati kupac za njega izdvoji 18 puta više novca.

Sat je 1960. dizajnirao švajcarski sajdžija Mihael Z. Berger i ima kućište od 32 milimetra.

"Ovo je izvanredno otkriće i oduševljeni smo postignutom cenom za ovaj posebni predmet. Prikladno je što je Pikaso pratio ovaj trend brendiranja brojčanika sata, jer je bio odličan u samopromociji", kaže Džonatan Darakot, direktor odeljenja za satove aukcijske kuće Bonams, u zvaničnom saopštenju.

Sat ima točkić za navijanje, kojim se takođe pomeraju kazaljke, optočen sa 17 sitnih dragulja i metalnu narukvicu kakva je bila popularna u to vreme.

Na mnogim fotografijama zabeleženo je kako Pikaso nosi ovaj sat, uključujući i njegov čuveni portret koji je napravio poznati modni fotograf Sesil Biton. Umetnik je nosio i verziju sa kožnom narukvicom.

Prema podacima kojima raspolaže Bonams, Pikaso je poklonio sat svojoj prijateljici i koleginici Leli Kanelopolu.

Komentari (0)

Kultura